El tercer i últim vídeo de la campanya municipal “El present és feminista” contra les violències masclistes està aixecant polseguera. L’anunci es va començar a difondre aquest dilluns, coincidint amb el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, i ha generat força reaccions de tot tipus a les xarxes i també ha despertat les crítiques d’una part de l’oposicióCiutadans, el PP i Barcelona pel Canvi hi han carregat perquè consideren que estigmatitza els castellanoparlants. La mateixa alcaldessa ha reaccionat a les crítiques i ha assegurat que, lluny de confrontar, “el govern municipal vol acabar amb la violència masclista, en tots els idiomes”.

L’anunci recrea un grup d’amics adolescents que intercanvien la foto íntima d’una noia per les xarxes socials. El vídeo busca interpel·lar els espectadors i fer-los reaccionar perquè s’impliquin en el combat de les violències masclistes més quotidianes. La qüestió és que els dos nois que ho fan parlen en castellà i qui els ho recrimina ho fa en català.

El vídeo forma part d’una campanya amb dos anuncis més en què els masclistes retratats sí que parlen en català. No obstant això, els regidors Luz Guilarte, Eva Parera i Josep Bou hi veuen una intencionalitat i així ho han denunciat a les xarxes socials.

Piulades crítiques de Guilarte, Parera i Bou

La líder de Ciutadans a l’Ajuntament, Luz Guilarte, considera que l’anunci és “vergonyós” perquè “assenyala i estigmatitza greument els castellanoparlants”. Per això interpel·la directament l’alcaldessa, Ada Colau, i el seu soci de govern Jaume Collboni perquè el retirin immediatament.

Per la seva banda, el popular Josep Bou també hi veu segones intencions i assegura que l’anunci “deixa al descobert el marc mental de l’alcaldessa”.

Des de Barcelona pel Canvi, la número dos de Manuel Valls, Eva Parera, també ha fet una piulada contra el vídeo. Diu que és “molt indecent que l’Ajuntament faci un anunci en què es diferenciïn actituds amb l’idioma”. La regidora es pregunta a la piulada si “són conscients de com desvirtuen el missatge”.

“Posar fi a la violència masclista, en tots els idiomes”

Des del govern municipal, l’alcaldessa Ada Colau ha estat la primera a reaccionar a les crítiques. En una piulada en castellà, Colau assegura que mentre alguns només busquen confrontar, d’altres només volen posar fi a la violència masclista, i “en tots els idiomes”, puntualitza al final.