El 25 de novembre és un dia per sortir al carrer a protestar, a reivindicar, a recordar i a combatre. Avui és el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, i a l”Àrtic’ ens hi hem volgut sumar proposant una taula amb les activistes Laia Facet i Laia Jubany, i amb Laura Arau, de l’editorial Tigre de Paper, que ha publicat el llibre ‘Feminisme per al 99 %’. Però per què es va escollir el 25 de novembre per recordar aquesta xacra que ens afecta tots?

 

L’assassinat de les germanes Mirabal

El 25 de novembre del 1960, a la República Dominicana, les germanes Patria, Minerva i María Teresa Mirabal van ser salvatgement torturades i assassinades. Enemigues declarades de la dictadura del general Trujillo, la seva eliminació per part de sicaris del règim va causar una gran commoció al país i va acabar facilitant la caiguda del govern. El seu record, lluny d’esborrar-se, va fer que, 21 anys més tard, la Primera Trobada Feminista Llatinoamericana i del Carib decretés el 25 de novembre com a Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. Han passat quasi 60 anys des d’aquells assassinats i quasi 40 des de la primera diada reivindicativa, però la necessitat de combatre la violència masclista continua més viva que mai. Casos com els de La Manada, o el continu degoteig d’assassinats en l’àmbit de la llar són la punta de l’iceberg d’una violència estructural que afecta tota la societat. Així, des d’inici del 2019, s’han atès gairebé 10.000 víctimes de violència en l’entorn de la parella només a Catalunya, i gairebé 1.700 eren de Barcelona. Vuit dones han sigut assassinades a Catalunya, de les quals només dues havien presentat denúncia prèvia. Però encara que ho haguessin fet, el Consell General del Poder Judicial constata en un informe del 2017 que només el 21 % de les denúncies arribaven a judici a la província de Barcelona i que existia un greu problema de desprotecció judicial respecte a les víctimes.

‘Feminisme per al 99%’

Amb un escenari així, té solució el problema de la violència de gènere? I, sobretot, què hi podem fer nosaltres? Aquestes són algunes de les preguntes que respon ‘Feminisme per al 99 %’, el llibre que publica Tigre de Paper i que van escriure Nancy Fraser, Tithi Bhattacharya i Cinzia Arruzza. En poc més de cent pàgines, les tres autores reclamen un feminisme interclassista, interracial, socialista i revolucionari que qüestioni el capitalisme i ofereixi solucions a qüestions com la pobresa, la xenofòbia, l’extrema dreta o el canvi climàtic. Solucions per a problemes actuals en què les dones hi tenen un paper cabdal.

Feminisme per al 99%