La sessió d’aquest divendres té una carpeta molt prima en la part executiva de l’ordre del dia i, per tant, es preveu que duri menys que plens anteriors. Es nodrirà, en bona mesura, de les iniciatives que presenta l’oposició municipal a la part d’impuls i control al govern. L’executiu, això sí, explicarà i defensarà també a la primera part tres mesures de govern i un informe. De manera gairebé implícita el que planarà sobre aquest ple són les primàries del PSC a l’alcaldia que es faran dissabte. Dos dels 11 regidors del grup municipal són candidats, entre ells el president del grup, que es juga en bona part el lideratge de l’oposició en aquestes eleccions.

Si algun aspecte tornarà a marcar el plenari de març és, de nou, el debat sobiranista. Unitat per Barcelona presenta una proposició amb què vol que l’Ajuntament se sumi a l’Agència Tributària catalana, l’embrió de l’anomenada hisenda pròpia. La coalició independentista demana al consistori que signi un conveni sobre fiscalitat amb la Generalitat com el que ja han fet les diputacions per tal d’incloure les oficines de recaptació municipals a les de l’executiu català i les quatre diputacions que ja operen sota el paraigua d’aquest ens. Iniciativa hi donarà suport i el PSC està previst que s’abstingui.

En el torn de preguntes al govern de Trias, el PP reanimarà el debat sobiranista amb una pregunta directa a l’alcalde en què li demana que expressi el rebuig de l’Ajuntament a qualsevol proposta de declaració unilateral d’independència. Un cos a cos amb l’alcalde amb què el PP vol marcar distàncies amb CiU en la qüestió nacional. Unitat per Barcelona pretenia, a més, entrar per la via d’urgència en aquest ple una declaració institucional de rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional que ha tombat la declaració de sobirania aprovada al Parlament. Finalment, però, no se n’ha ensortit i no es llegirà. Per poder prosperar, el text necessitava el suport de, com a mínim, quatre grups, però el PP i el PSC ja van anunciar que no l’acceptaven (tot i les discrepàncies mostrades pel líder socialista, Jordi Martí, amb la posició del seu grup).

Iniciativa i el PSC interpel·laran l’executiu sobre dos temes d’actualitat municipal. Iniciativa demanarà directament a l’alcalde que deixi sense efecte l’acord de patrocini del Bicing per part de Vodafone, empresa que aportarà més de quatre milions en els propers tres anys. Els ecosocialistes reclamaran, a més, que no es canviï el nom al servei. Per la seva banda, el PSC instarà l’alcalde a garantir transparència i diàleg en la definició del nou delfinari del Zoo. Els socialistes volen que entitats, treballadors i partits puguin acordar amb consens les condicions, calendaris i costos d’aquesta nova instal·lació.

Després que el govern anunciés la setmana passada que el registre Gaudir+BCN, que permet l’accés gratuït al Parc Güell, ho farà possible en un futur també al Castell de Montjuïc, Unitat per Barcelona demanarà que s’eviti la proliferació de carnets d’accés als equipaments culturals i que es concentrin les ofertes o gratuïtats en un de sol. En la part inicial del ple, el govern presentarà un informe que recull les recomanacions que va fer el 2013 el Consell Consultiu d’Hàbitat Urbà, un consell d’experts que assessora la tercera tinència d’alcaldia en l’àmbit de l’urbanisme i les noves tecnologies. Prèviament, l’executiu defensarà tres mesures de govern. Una de les més destacades és la que anuncia la redacció d’un nou Pla municipal d’habitatge per al període 2014-2020, que actualitza el vigent i que vol donar resposta als reptes en matèria d’habitatge a la ciutat. Entre aquests, hi ha el pla del govern per fer pisos de lloguer social, potenciar mecanismes per evitar desnonaments i impulsar la rehabilitació.