En la declaració a l’Audiència Nacional, Blasi i Saavedra han argumentat que l’acció, que va tenir lloc durant la Diada de 2012, no té res a veure amb l’enaltiment del terrorisme sinó que es va fer per denunciar la política penitenciària. Concretament, Saavedra ha explicat que volien denunciar “la vulneració sistemàtica dels drets humans de les persones que són a la presó” i criticar “la dispersió de les dues preses catalanes“, encarcerades a França, i la “doble condemna” que suposa per a les seves famílies, que han de viatjar molt sovint a milers de quilòmetres per visitar-les.

Els acusats estan ara en espera d’una resolució que sortirà en uns dos mesos; si no és absolutòria, els acusats presentaran un recurs al Tribunal Suprem.

Es tracta de la primera acusació per enaltiment del terrorisme que té lloc a Catalunya i que arriba a l’Audiència Nacional. Però no és l’únic procés en marxa. El 2013 es van inculpar dues persones més per mostrar fotografies de presos acusats de pertinença a ETA a la Diada de 2013. Segons Oriol Sivill, els acusats van anar a declarar el febrer a l’Audiència de Nacional.

[Imatge: Bastoners Solidaris]

El suport gracienc

Els dos joves encausats, membres de la colla bastonera Cop a Cop, de Gràcia, van declarar el 23 de gener de 2013 a la Ciutat de la Justícia, després de rebre una notificació a finals de novembre de 2012. Sis mesos després del judici, el mes d’agost de 2013, van rebre una notificació en què s’indicava que l’Audiència Nacional havia admès a tràmit la petició del fiscal per presumpte delicte d’enaltiment del terrorisme.

Des del moment en què es va tenir coneixement de la petició del fiscal, diversos col·lectius de la Vila de Gràcia van crear un primer nucli de suport, que ha anat organitzant diversos actes per difondre la situació dels dos bastoners. El darrer ha tingut lloc aquest dijous, quan una quarantena de persones s’han traslladat fins a Madrid, a l’Audiència Nacional, per donar suport als encausats.