Portabella considera que Barcelona ha d’estar al costat del principi de sobirania segons el qual el poble de Catalunya té caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà. El republicà ha registrat aquest dimecres per la via d’urgència una declaració institucional de rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional emesa ahir que es sotmetrà a votació a la recta final del plenari de març.

En el redactat de la declaració es recorda que l’1 de febrer de 2013 l’Ajuntament ja es va adherir a la declaració de sobirania aprovada dies abans pel Parlament de Catalunya. Es va aprovar amb els vots dels regidors de CiU, ICV-EUiA i Unitat per Barcelona i els contraris del PSC i el PP.  La votació va tenir la significativa abstenció del líder dels socialistes a l’Ajuntament, Jordi Martí. Tampoc no la van votar per absència tres regidors del PSC, William Carnes, Gabriel Colomé i Joan Trullén i el regidor de CiU Gerard Ardanuy.

La declaració que presenten els republicans reitera el compromís per fer efectiu l’exercici del dret a decidir “per tal que els ciutadans de Catalunya puguin decidir el seu futur polític col·lectiu”. Considera que la capitalitat de Barcelona no ha de ser només administrativa sinó que ha de complir “amb el seu deure de representar els anhels de tota Catalunya”. La intenció dels proposants és que la capital mostri de manera clara “el seu suport a l’exercici del dret a decidir”.