JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "En aquest cas, Barcelona, no estem directament afectats des del punt de vista competencial però com a capital de Catalunya volem estar al costat de tots els municipis de Catalunya, volem estar al costat de tot el municipalisme català."

Els municipis han formalitzat la petició al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, davant de la Delegació del Govern espanyol a Catalunya, perquè el Consell d’Estat es pronunciï sobre aquesta qüestió en un termini de dos mesos. Un dictamen que és obligatori però no vinculant. A més, han fet també un acte simbòlic al carrer amb pancartes en què es llegia “Serveis municipals en perill”.

Tot i que la nova llei impulsada pel govern del Partit Popular està vigent des de començaments d’any, aquesta setmana acaba el termini per presentar-hi recurs. Els representants municipals que estan en contra d’aquesta reforma, consideren que és una invasió de l’autonomia local. Els 2.302 municipis que han presentat el recurs suposen una població de 16,5 milions d’habitants; en el cas de Catalunya 803 municipis s’hi han mostrat en contra, el 90% de la població del país.

 

Pel que fa a Barcelona, tot i tenir la Carta Municipal, la llei afecta la ciutat ja que limita “el nombre màxim de regidors que poden tenir dedicació exclusiva a la ciutat”, “el personal eventual” així com el “nombre màxim de membres en els òrgans de govern de les empreses municipals”.