De les grans estructures que s'instal·laven fa una dècada s'ha passat a antenes molt més petites, camuflades en el paisatge urbà. Una evolució que, segons l'Ajuntament, requeria una nova ordenança. Els tràmits burocràtics perquè les companyies puguin instal·lar-les s'han reduït. Així se'n vol facilitar la proliferació els propers anys. Un fet, diu el consistori, necessari per millorar la cobertura de la ciutat. JOSEP RAMON FERRER, director d'Estratègies TIC "Sobretot el focus és que, cada cop més, els serveis de la ciutat intel·ligent, per entendre'ns, de la tecnologia al servei de les persones serà a tota la ciutat i, per tant, ens interessa que hi hagi cobertura als carrers, a les places, però també a l'interior dels edificis." GUILLEM MARTÍNEZ "Actualment a la ciutat hi ha més 650 emplaçaments des d'on operen unes 900 antenes de telefonia. Es preveu que en els pròxims quatre anys se n'hi sumin unes 300 més." Aquest increment del nombre d'antenes preocupa la Federació d'Associacions de Veïns, que ho considera perillós. LLUÍS RABELL, president de la FAVB "Té un punt d'imprudència perquè és cert que hi ha un debat sobre la possible nocivitat de les ones electromagnètiques que generen aquestes antenes i que la verificació com a evidència científica d'això requereix un cert temps. Justament per això existeix el principi de precaució però sembla que l'Ajuntament vol tirar pel dret." El consistori, però, assegura que com més antenes hi ha els telèfons mòbils necessiten menys potència per arribar a l'antena més pròxima. Això, afegeixen, fa que els usuaris estiguin exposats a un nivell menor de radiacions.

Millorar la cobertura

L’Ajuntament considera que Barcelona té, en general, una bona cobertura però creu que hi ha aspectes que es podrien millorar com, per exemple, la cobertura 3G a l’interior d’edificis. Per això, es preveu que en els propers quatre anys s’instal·lin 300 antenes més. Aquestes, sumades a les 900 actuals, faran un total de 1.200 antenes de telefonia.

Canvis en l’ordenança

Els canvis principals en l’ordenança se centren a alleugerir els tràmits per instal·lar les antenes. Se suprimeixen les llicències que fins ara s’havien de tramitar. Ara serà suficient presentar a l’Ajuntament una declaració responsable i una comunicació prèvia.

Crítica de la FAVB

La Federació de Veïns de Barcelona, la FAVB, critica l’ordenança perquè considera que no té en compte els possibles efectes nocius de les radiacions que emeten les antenes sobre la població. “Té un punt d’imprudència perquè és cert que hi ha un debat sobre la possible nocivitat de les ones electromagnètiques que generen aquestes antenes i que la verificació com a evidència científica d’això requereix un cert temps”, assegura Lluís Rabell, president de la FAVB.

L’Ajuntament assegura que no hi ha cap estudi que demostri que aquestes radiacions siguin perjudicials. Afegeix, a més, que com més antenes hi ha els telèfons mòbils necessiten menys potència per arribar a l’antena més pròxima. Això, diu, fa que els usuaris estiguin exposats a un nivell menor de radiacions.