El govern de Jaume Collboni ha afrontat aquest divendres la primera votació crucial del mandat al ple de l’Ajuntament de Barcelona. Els grups han tombat les ordenances fiscals per al 2024 que ha presentat el govern socialista, i que l’oposició ja va votar en contra la setmana passada en la Comissió d’Economia. Tampoc se n’ha salvat la taxa de les terrasses. Collboni, però, ha assegurat que “aquest govern sens dubte, tindrà pressupostos” i que continuaran parlant intensament amb els grups, “especialment” amb Junts i Bcomú.

Plans urbanístics i Medalles d’Or

En la part executiva, el Plenari ha aprovat el pla especial urbanístic per desenvolupar l’àmbit de la Magòria, al barri de la Bordeta, i l’aprovació provisional de la modificació del pla general a l’illa de les Tres Xemeneies del Poble-sec. Totes dues votacions han tingut amb el suport de tots els grups. A més, el Plenari ha atorgat la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a Rafael Tous i Giner i a l’Editorial Joventut.

Propostes dels grups

En la part d’impuls i control, els comuns han aconseguit que el ple doni llum verda a que l’Ajuntament lideri la congelació de tarifes al transport públic el 2024. També per unanimitat, s’ha aprovat la proposta de TriasxBCN per activar els protocols de prevenció i seguretat davant d’amenaces terroristes. També es crearà una comissió d’estudi sobre la simplificació de tràmits a l’administració a proposta del PP. I s’ha donat suport a derogar la “golden visa”, que permet obtenir permís de residència a qui fa compres d’immobles per valor de 500.000 €, una demanda d’ERC.

No ha tirat endavant la proposició de Vox que demana aturar tot el finançament públic que pugui anar a entitats amb “alguna vinculació amb organitzacions terroristes de caràcter islàmic”. En el torn de precs i preguntes, BComú ha reclamat al govern continuar fent eixos verds a l’Eixample i Sant Martí, i el PP preguntarà a l’alcalde amb qui preveu aprovar el pressupost del 2024.

13:59
   

Fi del ple d’octubre

S’ha acabat el plenari municipal del mes d’octubre amb els précs i preguntes dels grups de l’oposició. Pel que fa les declaracions institucionals, l’alcalde n’ha presentat una al Saló de Cent abans del ple, en què Collboni ha ofert Barcelona per iniciar les bases d’una pau entre Israel i Palestina.

fi ple municipal octubre

13:26
   

El govern no preveu més pacificacions a l’Eixample 

L’alcalde ha acceptat a mitges un prec que li ha fet Barcelona en Comú que l’insta a seguir fent eixos verds a Sant Martí i l’Eixample. “Li demanem que continuï desplegant aquest projecte”, ha demanat la regidora Janet Sanz. Collboni li ha acceptat en el cas de Sant Martí, “perquè vostè i jo vam dissenyar-ne el planejament”, ha respost, però ha afegit que “a l’Eixample, la prioritat del govern és acabar les obres que estan en marxa i pel que fa a nous projectes els pressupostos no en contemplen, caldrà pressupost”, ha conclòs. Sanz ha lamentat que “aquest govern no tingui una estratègia contra la contaminació a la ciutat”.  

collboni ple municipal octubre

13:05
   

A favor de derogar la golden visa 

L’Ajuntament instarà l’estat a derogar la golden visa” per obtenir permís de residència per compres d’immobles per valor de 500.000 euros. S’ha fet a proposta d’Esquerra Republicana i s’ha aprovat amb els vots del PSC, BComú. Junts s’ha abstingut i PP i Vox hi ha votat en contra. 

TriasxBCN ⬛ ABSTENCIÓ Victòria Alsina: “Les mesures urgents d’habitatge que s’han d’activar no tenen res a veure amb la golden visa. 

PSC ✅ A FAVOR Jordi Valls: Genera pràctiques especulatives i gentrificació i no es demana l’origen dels diners.  

BComú ✅ A FAVOR Janet Sanz: “És la mercantilització dels drets de ciutadania, genera estatus d’immigrant de primera i de segona i especula amb l’habitatge de les nostres ciutats”. 

ERC ✅ A FAVOR Elisenda Alamany: “Sabem que la compra d’habitatge d’estrangers amb molts recursos provoca l’expulsió de veïns dels nostres barris. Hem de limitar polítiques com aquesta per frenar l’especulació. 

PP ❌EN CONTRA Àngels Esteller: La golden visa genera immigració que afavoreix l’activitat econòmica a Espanya, genera actius d’emprenedoria i residència de talent. 

Vox ❌EN CONTRA Oro-Pulido: “Demanin això a Pedro Sánchez i no lamnistia.  

elisenda alamany ple octubre

12:45
   

El ple aprova que Barcelona lideri la congelació de tarifes del transport públic per al 2024

El ple ha aprovat per unanimitat una proposta de Bcomú perquè Barcelona lideri la congelació de tarifes del transport públic per al 2024. Tots els grups municipals han votat a favor de la proposta. 

TriasxBCN ✅ A FAVOR Damià Calvet: “La mobilitat sostenible té un paper clau i congelar les tarifes és més que desitjable. Però és una proposició que demostra les ganes de penjar-se una medalla”. 

PSC ✅ A FAVOR Laia Bonet “Són mesures excepcionals i estem d’acord en seguir-les implementant. Sí que creiem, però, que hem de centrar més esforços en el debat de la solució de finançament del transport públic”.  

BComú ✅ A FAVOR Ada Colau “En plena emergència climàtica no s’entén que encara hi hagi projectes faraònics i que no es facin revisions de pressupostos del transport públic. És una cosa incongruent”. 

ERC ✅ A FAVOR Elisenda Alamany: “Com a aportació ordinària l’Estat posa avui a l’ATM menys que l’any 2010. És fantàstic el que es demana, però si aquest partit (comuns) i el PSC  governen aquí i a l’Estat, que es noti el compromís amb més recursos i aportacions”.  

PP ✅ A FAVOR Víctor Martí : “Volem anar mes enllà i demanem a l’alcalde que la rebaixa s’apliqui també a la T-Casual” .  

Vox  ✅ A FAVOR Liberto Senderos: “Ens sembla bé, però no s’ha de perdre de vista les famílies nombroses. Que es promocionin tots els tipus de transport, el públic i el privat”. 

Barcelona es conjura per mantenir congelades les tarifes del transport públic durant el 2024

12:41
   

Colau, amb un mocador de Palestina, en solidaritat amb la població de Gaza 

L’exalcaldessa, Ada Colau, assisteix al ple amb un mocador per mostrar la seva solidaritat amb la població de Palestina. Colau ha insistit en la denúncia dels atacs de Hamas, però ha advertit que “l’Estat d’Israel està cometent un genocidi” i creu que “la seguretat avui és un alto el foc”. L’exalcaldessa també ha dit que “és inacceptable que a casa nostra es toleri que hi hagi víctimes de primera i de segona” i s’ha dirigit als portaveus del PP: “M’ha ferit la sensibilitat que el PP hagi fet referència a les víctimes de Hamas i no ha esmentat els més de 3.000 nens i nenes morts pels bombardejos d’Israel. Aquests nens i nenes existeixen, són víctimes. Mereixen que se’ls defensi també”. 

colau ple mocador palestí

12:39
   

Es descarta la proposició de Vox que demana “aturar el finançament públic a entitats vinculades a organitzacions terroristes”

El ple ha votat en contra la proposició que ha presentat Vox que demana “aturar el finançament públic a entitats vinculades a organitzacions terroristes”. Els grups han acusat la formació d’ultradreta de difondre informacions falses amb aquesta proposta.

TriasxBCN ❌EN CONTRA Victòria Alsina: “Votarem en contra” 

PSC ❌EN CONTRA Maria Eugènia Gay: “Votem en contra”. 

BComú ❌EN CONTRA  Jéssica González: “Per més que cridi una mentida continua sent una mentida. La intervenció de Vox només demostra el seu foment afany d’islamofòbia”. 

ERC ❌EN CONTRA Elisenda Alamany: “Fins i tot han confós islàmic amb islamista i han hagut de rectificar la proposició”. 

PP ✅ A FAVOR Juan Millán: “No estaria malament que l’Ajuntament faci una auditoria de les subvencions. Preferiríem un altre tipus de redacció, però li donarem vot favorable”. 

Vox ✅ A FAVOR Gonzalo de Oro-Pulido: “Es vergonyós que es donin diners a presumptes organitzacions terrorristes”. 

12:10
   

Unanimitat per activar els protocols de seguretat davant d’amenaces terroristes

El Ple ha aprovat una proposició de Junts per activar els protocols de seguretat davant d’amenaces terroristes. La proposició inclou cinc demandes, entre les quals, que la Guàrdia Urbana col·labori estretament amb els Mossos d’Esquadra i que s’informi els grups municipals sobre les mesures que s’han dut a terme. 

TriasxBCN ✅ A FAVOR Jordi Martí Galbis: “Des del 7 d’octubre, el món és més insegur. Tenim un problema afegit al que ja teníem. No es tracta de fer alarmisme, però qualsevol persona som objecte d’un atac terrorista”. 

PSC ✅ A FAVORAlbert Batlle: “Tots hem de ser conscients de les amenaces”. 

BComú ✅ A FAVOR Jordi Martí Grau : “Hi votarem a favor, però la mesura és una mica innecessària. Avui els principals ciutadans que estan en risc de mort són els de Gaza”. 

ERC ✅ A FAVOR Jordi Coronas: “Ens sumem a la petició de l’alto el foc immediat. Però, més enllà de la por, hi ha un risc”.  

PP ✅ A FAVOR Juan Millán: “El 7 d’octubre es van produir uns atacs horribles. El que ha passat a Israel i Palestina afecta tot el món i l’antisemitisme és un mal que aquí també existeix”. 

Vox ✅ A FAVOR Gonzalo de Oro: “Considerem necessari donar un pas més per garantir la seguretat. El més preocupant és que el govern de Sánchez segueixi repartint immigrants il·legals per tot Espanya”. 

11:42
   

S’aprova la creació d’una comissió d’estudi per simplificar tràmits de l’administració

El ple ha aprovat creació d’una comissió d’estudi per simplificar la normativa i eliminar tràmits innecessaris. Es vol reduir el temps d’espera als ciutadans en l’àrea d’urbanisme, habitatge i emprenedors. El PP El text s’ha aprovat amb els vots a favor dels proposants, el PP, i del PSC i Junts. BComú i ERC s’hi han mostrat en contra i Vox s’ha abstingut. 

TriasxBCN ✅ A FAVOR Josep Rius: “Si corregim aquesta problemàtica se’n veuran beneficiades les entitats del tercer sector i la creació d’activitat econòmica, que cada vegada és més complicada a Barcelona.”

PSC ✅ A FAVOR Laia Bonet: “Els requisits innecessaris els podem eliminar i els hem de detectar, però hi ha controls i garanties a la ciutadania que cal protegir.”

BComú ❌EN CONTRA Jordi Martí: “Estem d’acord en agilitzar l’accés als serveis socials d’acord, però els tràmits més llargs són els informes de Bombers, que són els més importants per activar negoci o concedir una llicència d’obres.”

ERC ❌EN CONTRA Jordi Coronas: “Volen imposar el model de Madrid, externalitzar en una empresa la concenssió de llicències. Volen posar el llop a vigilar les ovelles .”

PP  ✅ A FAVOR Daniel Sirera: “Cal treballar per eliminar tràmits innecessaris i humanitzar l’administracio pública, perquè Barcelona sigui una ciutat on és més fàcil obrir un negoci.”

Vox ✅ A FAVOR Gonzalo de Oro-Pulido: “La ciutadania té una relació més continuada amb l’administració, però es queda amb la sensació que no han solucionat els seus problemes.”

11:25
   

Llum verda a la Modificació del Pla general metropolità a l’Illa de les Tres Xemeneies 

El ple ha aprovat per unanimitat la modificació del Pla general metropolità a l’Illa de les Tres Xemeneies, que permetrà desencallar els usos dels edificis, sense activitat des de fa anys i traslladar-hi el Centre de Coordinació d’Emergències, que ara és al carrer de Lleida.   

Acord per desencallar el futur de les Tres Xemeneies del Paral·lel

 

11:10
   

S’aprova el planejament urbanístic per a la futura Magòria

El plenari ha aprovat, amb el vot favorable de tots els grups, el pla especial urbanístic per desenvolupar l’àmbit de la Magòria. És el pas necessari per seguir amb els tràmits previs a les obres, que no començaran fins el 2026.

Les obres per transformar la Magòria i dotar-la d’equipaments començaran a mitjans del 2026

11:05
   

Medalla d’Or al Mèrit Cultural a Rafael Tous i Giner i a l’editorial Joventut 

El ple ha aprovat per unanimitat atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a Rafael Tous i Giner i també a l’editorial Joventut. Tots els grups han votat a favor dels dos reconeixements. Tous és un reconegut col·leccionista d’art des dels anys 70 i ha impulsat l’art contemporani català arreu del món. El 1980 va obrir la sala Metrònom a Barcelona. 

Pel que fa a l’editorial Joventut, enguany celebra els 100 anys de vida. Els grups han destacat el compromís amb la literatura infantil i joventut i també amb la llengua catalana. 

10:51
   

La taxa de terrasses tampoc prospera i només obté el suport de PP i Vox

La taxa de terrasses s’ha votat per separat de les ordenances fiscals per intentar-la salvar, però només ha obtingut el suport de PP i Vox

TriasxBCN ❌EN CONTRA Ramon Tremosa: “Tenim solucions per les terrasses, encara hi ha temps i podem seguir parlant-ne.”

PSC ✅ A FAVOR Jordi Valls: “La nostra voluntat d’acord està intacta. Però no des de l’amenaça ni l’exigència.”

BComú ❌EN CONTRA Jordi Martí: “L’única modificació que han fet és un pacte amb el Gremi de Restauració. Espero que no es pacti la mobilitat amb el RACC i les tarifes de l’aigua amb AGBAR.”

ERC: ❌EN CONTRA Ernest Maragall: “Els seus únics socis són Vox i el Gremi de Restauració. La soledat del govern és manifesta, la ciutat perd.”

PP  ✅ A FAVOR Àngels Esteller “El PP ha obrat amb responsabilitat encara que el govern no ens ho agraeixi.”

Vox ✅ A FAVOR Gonzalo de Oro-Pulido: “D’aquest sector en depenen moltes famílies.”

Collboni es queda sol al ple i l’oposició li tomba de nou les ordenances fiscals per al 2024

10:31
   

L’oposició en bloc tomba les ordenances fiscals

Tots els grups municipals de l’oposició han votat en contra de la proposta d’ordenances fiscals que ha presentat el govern en la seva aprovació incial. El regidor d’Economia, Hisenda, Jordi Valls, ha assegurat que han volgut parlar amb tothom. 

TriasxBCN ❌EN CONTRA Ramon Tremosa: “Les ordenances es van presentar sense negociar. Només vam tenir 48 hores per estudiar tot l’expedient.”

PSC ✅ A FAVOR Jordi Valls: “Avui no s’acaba res, tot torna a començar. El vot que han fet és polític i alguns els sobra arrogància.”

BComú ❌EN CONTRA Jordi Martí: “No només no s’ha negociat, sinó que ens sembla que aquestes ordenances i pressupost són tímids, no aborden a fons les transformacions.”

ERC: ❌EN CONTRA Ernest Maragall: “No hem parlat de la ciuat, no coneixem quin és el seu projecte. No sabem quin model de ciutat i de govern proposen.”

PP ❌EN CONTRA Àngels Esteller “Vostès no volen creuers a Barcelona amb aquest increment de taxes, i això serà perjudicial per la ciutat.

Vox ❌ EN CONTRA Gonzalo de Oro-Pulido: “No es pot presentar un assumpte tan important amb tan poc temps i sense buscar sintonies.”

Collboni es queda sol al ple i l’oposició li tomba de nou les ordenances fiscals per al 2024

10:05
   

Comença el ple amb la votació de les ordenances fiscals del 2024

Arrenca amb el punt protagonista d’aquest plenari d’octubre: la votació de les ordenances fiscals per al 2024 a Barcelona. El regidor d’Hisenda, Jordi Valls, ha demanat el vot favorable a les noves taxes. “Les ordenances no plantegen cap mena de pressió fiscal i per això m’estranyaria que hi hagués un vot negatiu”, ha defensat Valls. Ha exposat l’increment impositiu al turisme i les bonificiacions d’inversions a la ciutat.