Fumata blanca per als edificis que envolten les Tres Xemeneies del Paral·lel. L’Ajuntament de Barcelona i la propietat han arribat a un acord després de mesos d’estira-i-arronsa per desencallar els usos d’uns edificis sense activitat des del 2012. El promotor podrà fer oficines a l’edifici més alt i l’Ajuntament es quedarà el bloc més baix per traslladar-hi el Centre de Coordinació d’Emergències, que ara és al carrer de Lleida.  

El pacte s’ha presentat aquest dimarts al migdia amb presència de totes les parts implicades: govern municipal, la propietat dels edificis i els veïns i comerciants del Poble-sec. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que es tracta d’“un gran dia per al barri” perquè es dona resposta a una gran reivindicació en què guanya tothom. Colau ha reivindicat que el projecte tindrà activitat econòmica, equipaments, habitatge social i la reurbanització de la plaça“. També ha sentenciat que “farem la millor Barcelona si hi ha diàleg entre el sector públic i el privat”.

Les Tres Xemeneies van ser la seu de Fecsa-Endesa fins al 2012. Els terrenys tenen una qualificació urbanística que hi permet fer només oficines de serveis tècnics (telefonia, aigua, gas o electricitat). Per fer-hi un altre tipus d’oficines cal requalificar els terrenys que n’augmentarà el valor i, per això, l’Ajuntament i lapropietat han mantingut un pols perquè el consistori reclamava que una part del guany revertís a la ciutat. 

11,2 M € en contrapartides 

El pacte preveu que la propietat dels edificis —la promotora Conrem Tramway— aporti a la ciutat 11,2 M € en contrapartides. A banda de cedir l’edifici més baix (2,3 M €) que fa façana al Paral·lel, els promotors assumiran la reurbanització dels Jardins de les Tres Xemeneies (2,7 M €), aportaran el 10 % de l’aprofitament urbanístic (2,2 M €) i 4 milions més que l’Ajuntament destinarà a equipaments i habitatge assequible per al barri.

De moment, no s’ha detallat on s’ubicaran aquests equipaments i pisos públics, però l’Ajuntament vol que s’ubiquin a un solar del carrer de Blesa. El regidor del districte, Marc Serra, ha avançat que estan en converses amb la propietat.

A diferència de l’última proposta que va plantejar el consistori, Conrem Tramway es quedarà tot l’edifici més alt per fer-hi oficines (20.300 m2) i no haurà de destinar una part a equipaments com se li demanava. A més, queda fora de l’operació l’edifici de Red Eléctrica, actualment en ús, amb qui l’Ajuntament obrirà un diàleg perquè cedeixi una part per a equipaments de barri.  

Repartiment dels guanys

Segons l’Ajuntament, aquesta llista de contrapartides per a la ciutat representa la meitat dels guanys que la promotora tindrà amb la requalificació dels terrenys, valorats en 22,5 M €. De manera que els guanys es reparteixen a parts iguals entre el consistori i la propietat dels edificis. El valor actual dels terrenys, segons l’Ajuntament, és de 13 M € i amb l’operació urbanística passarà a ser de 35,5 M €.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha fet gala perquè “s’ha desbloquejat una operació encallada des de fa molt temps” i ha defensat que “les requalificacions també poden ser bones, però han de respondre a l’interès general”. En aquest sentit, ha subratllat que com a govern municipal “mai no fem un procés a mida d’un interès privat”. “Aquesta no és una operació especulativa, és un acord just en què tothom té beneficis”, ha dit. També ha reiterat que el retorn cap a la ciutat és del 50 % dels beneficis.

No obstant això, la promotora Conren Tramway ha admès “discrepàncies importants”, però asseguren que accepten la darrera proposta per desbloquejar la modificació del Pla General Metropolità i evitar que el projecte acabi encallat als tribunals amb el perjudici per a totes les parts. “Esperem que permeti recuperar el millor paral·lel”, ha dit Paco Hugas.

Obres l’estiu del 2024

Amb l’acord tancat, el govern municipal vol portar a votació a la Comissió d’Urbanisme del març la modificació del Pla General Metropolità en aquest àmbit que incorpori tots els canvis pactats. La previsió és que el pla estigui aprovat definitivament entre juliol i setembre. Amb l’aprovació inicial, l’Ajuntament encarregarà els projectes del Centre d’Emergències i la reurbanització dels jardins, que s’hauran d’afrontar en el proper mandat. Les obres dels jardins es volen començar l’estiu del 2024.