El futur del Zoo està en suspens. L’últim ple municipal del mandat decidirà cap on va aquest equipament i quin model segueix a partir d’ara. Els treballadors del centre defensen que se segueixi el Pla estratègic, que aposta per un model similar a l’actual, que pretén fomentar la cria i reproducció d’espècies amenaçades dins el zoològic. Aquesta proposta no descarta reintroduir els animals en el seu hàbitat natural, però no hi insisteix tant com la iniciativa de ZOOXXI, que vol modificar l’ordenança sobre protecció, tinença i venda d’animals. Aquest text demana que des del Zoo s’inverteixi en els hàbitats naturals perquè es puguin reintroduir més fàcilment les espècies criades al zoològic. A més, volen reduir el nombre d’espècies per incrementar el benestar dels animals.

És per això que els treballadors han iniciat una jornada de protestes aquest dijous que ha començat amb una aturada parcial de 9.45 a 14.45 h i que ha tingut un seguiment del 55 % en el global de la plantilla del zoològic i del 100 % en l’àmbit dels cuidadors. Els treballadors del zoològic creuen que rere la proposta de la plataforma animalista s’hi amaga l’objectiu de tancar el Zoo de Barcelona.

La plataforma ZOOXXI ho ha negat i ha assegurat que vol preservar l’equipament. De fet, creu que el seu model és l’última oportunitat per mantenir viu el Zoo, canviant el perfil dels seus visitants. En espera del que decideixi el ple -que podria donar llum verda als dos documents- els treballadors del Zoo mantenen aturades convocades per als dies 5, 9, 11, 12, 15, 18 i 19 de maig. Aquest divendres, durant el ple no hi haurà cap aturada perquè els treballadors volen mantenir un clima “propici al debat i a la reflexió” durant el plenari.

Temor pel futur del Zoo

Els treballadors del Zoo denuncien la incertesa que els suposa la falta d’acord per aprovar definitivament el Pla estratègic del Zoo. Critiquen, a més, que durant els darrers anys s’ha fet una mala gestió de l’equipament i creuen que la seva feina és més necessària que mai per preservar la natura i les espècies que hi viuen.

Coincidint amb l’aturada, l’alcaldable del PSC Jaume Collboni s’ha reunit amb els treballadors. Afirma que el seu grup està compromès en la “preservació de tots els llocs de treball”.