La Comissió d’Ecologia d’aquest mes de febrer ha deixat el futur del Zoo de Barcelona més obert que mai i amb un niu d’incògnites sobre la taula. La raó és que la comissió ha aprovat dues propostes de futur amb plantejaments, “a priori”, contradictoris: d’una banda, el Pla estratègic (que aposta per mantenir una activitat similar de l’equipament durant les properes dècades); i de l’altra, la iniciativa ciutadana Zoo XXI (que restringeix a només 11 les espècies que podria tenir el Zoo).

Tot i aquest xoc entre el plantejament de futur, totes dues propostes han tirat endavant amb un suport majoritari dels grups. El pla ha rebut el sí de BComú, el PDeCAT, Cs, ERC, la CUP i el regidor Puigcorbé, i el no del PSC i el PP. La iniciativa Zoo XXI, en canvi, ha rebut el sí de BComú, el PDeCAT, ERC i el regidor Puigcorbé, el no de Cs, el PSC i el PP, i l’abstenció de la CUP.

Els treballadors, en contra de tot

En un principi, el Comitè d’Empresa del Zoo era partidari d’aprovar el Pla estratègic, tal com van defensar acèrrimament la setmana passada. Ara bé, la cinquantena de membres del comitè i treballadors que han assistit a la comissió han protestat contra el pla que s’ha acabat aprovant. La raó, diuen, és que no és la versió que ells havien consensuat dins de la Fundació Barcelona Zoo (la versió dos), sinó que n’és una quarta.

Segons ha denunciat el president del Comitè d’Empresa, Jesús Cabanas, els treballadors “no sabem què diu el text” perquè la direcció del Zoo hi ha introduït canvis poques hores abans de la comissió. Sospiten —han dit fora de càmeres— que els canvis responen a pressions del govern municipal, més proper a la iniciativa de Zoo XXI.

Ara bé, hi ha un punt que sí que coneixen de la quarta versió del pla: la pàgina 56 parla de la política de reproducció del Zoo, i de les 300 espècies que té ara, només permetria reproduir-ne 55. Per això, Jesús Cabanas ha explicat que, a la pràctica, “el que ha aprovat la comissió és el tancament del Zoo”.

I ara, què?

Tot i que la comissió ha dit “sí” a les dues propostes, ara vindrà el més complicat de tot: fer-les compatibles en el termini de 30 dies, abans que arribin al ple. La tinenta d’alcalde Janet Sanz ha defensat que “hem de treballar tots junts per fer-ho possible” i ha assegurat que la continuïtat del Zoo està garantida amb la inversió de 65 M € que preveu el Pla estratègic.

Jordi Martí (PDeCAT) ha dit que “no ens podem permetre no arribar a un acord per als propers 30 anys” i Jordi Coronas (ERC) ha advertit que “si no ho aconseguim, no avançarem perquè el Zoo sigui una referència”, mentre que Santiago Alonso (Cs) ha lamentat que no s’hagi arribat ja a cap consens: “Avui hauria de ser una foto de família, però només veiem cares llargues”.

Els dos grups que han mostrat més malestar han estat els socialistes i els populars. Daniel Mòdol (PSC) ha qüestionat al govern municipal “per què ha calgut muntar aquest xou” i ha afegit que ha estat “per no decidir res”. Per la seva banda, Alberto Villagrasa (PP) ha carregat durament contra la iniciativa ciutadana: “Aquest és el seu zoo: 11 espècies i hologrames. Avui estan matant el Zoo”. Pere Casas (CUP), en canvi, ha rebutjat que el futur zoo el gestioni una fundació i no el mateix Ajuntament.

Els animalistes destensen la corda

El promotor de la iniciativa ciutadana, Leonardo Anselmi, l’ha defensat durant la comissió (aquesta és la primera iniciativa ciutadana que ha acceptat a tràmit l’Ajuntament). Davant dels treballadors del Zoo, Anselmi ha dit que “no en plantegem el tancament, sinó un canvi de paradigma”, i els ha allargat la mà perquè “encara tenim temps d’apropar posicions”.

Val a dir que si el Ple acaba aprovant de forma definitiva totes dues propostes (el Pla estratègic i la iniciativa), la proposta de Zoo XXI acabarà sent la que prevaldrà perquè preveu una modificació de l’ordenança de tinença d’animals. És a dir, tindrà rang legislatiu i, per tant, cap possible pla del Zoo no podrà anar-hi en contra.