El ple a l’Ajuntament de Barcelona previst per al 21 de desembre es farà. En la Junta de Portaveus d’aquest dimarts, el govern municipal ha informat que es manté malgrat les peticions d’ERC i la CUP per avançar-lo a dijous per les convocatòries de mobilitzacions amb motiu del consell de ministres a Barcelona aquell mateix dia, que es farà a la Llotja de Mar.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha assegurat que el govern municipal no troba “cap raó” per fer un ajornament preventiu del plenari. Pisarello ha recordat que la Generalitat defensa que s’ha de fer compatible el consell de ministres amb el dret a manifestació. A més, ha dit que el consistori farà un seguiment de les protestes per “prendre les decisions que siguin adients”.

“Si aquell dia es produeix algun esdeveniment que aconselli que l’alcaldessa pugui intervenir directament, ja ho veurem”, ha explicat Pisarello, que ha dit que no tenen aquesta hipòtesi sobre la taula. El primer tinent d’alcalde ha fet una crida a “desdramatitzar” la posició d’alguns grups, i ha dit que encara que hi hagi regidors que han anunciat que marxaran, “l’Ajuntament ha de poder fer la seva feina”.

ple Ajuntament

ERC i la CUP abandonaran el ple

El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha dit que els regidors estan obligats a assistir a un ple que convoca l’alcaldessa, però ha explicat que seguiran les protestes -que ha dit que espera que siguin pacífiques- per decidir en quin moment abandonen el plenari per sumar-s’hi. “Si hi ha una gran mobilització a la ciutat, és difícil mantenir amb normalitat un plenari”, ha afirmat.

Des de la CUP, Maria Rovira ha sostingut que el ple no es pot fer amb normalitat el 21-D perquè “la situació no és normal” i ha anunciat que els tres regidors de la formació seran “a peu de carrer” reivindicant drets. A la Junta de Portaveus, el PDeCAT ha recordat que és a l’alcaldessa a qui correspon decidir-se i ha plantejat una reflexió: si és millor prendre-la abans del ple o mentre s’estigui fent.

Cs, PSC i PP demanen que el ple es faci

Carina Mejías (Cs) s’ha mostrat contrària a un ajornament del ple: “Volem que l’Ajuntament funcioni amb normalitat democràtica”. La líder municipal de Cs ha dit que s’ha de respectar que el Govern espanyol vulgui reunir-se a Barcelona i ha acusat el president de la Generalitat, Quim Torra, “d’alimentar comandos separatistes que generen violència”.

Des del PSC, Carmen Andrés ha fet una crida a l’alcaldessa per “mantenir la normalitat” a l’Ajuntament i “no cedir en favor d’interessos independentistes”. La portaveu socialista ha reclamat també als grups independentistes que no generin “un clima d’alerta” i els ha demanat “serenitat”. Xavier Mulleras (PP) s’ha felicitat perquè el ple es mantingui i ha dit que anul·lar-ho hauria estat “un sí a la coacció i un no a la democràcia”.