MERCÈ TATJER, Associació de Defensa del Patrimoni Industrial "No és un bé cultural més de Catalunya. Sinó que és un dels més importants de Catalunya i també de l'estat espanyol. Únicament les drassanes de Sevilla serien un altre element comparatiu." MARÍA LUZ SANTOS, SOS Monuments "Els monuments no són només monuments. Ho són però queden bastant desvirtuats i descontextualitzats quan els separem dels entorns en què es troben." ANA MENÉNDEZ, FAVB "Ha estat una sorpresa veure que no hi ha cap declaració d'entorn. És a dir que tenim una situació patrimonialment molt greu, i no només a Barcelona." MARIO AGUILÓ, 'Salvem les Drassanes' "Això és una cosa que ningú s'esperava, i que ningú sabia. Doncs ara és el moment de posar-se a fer-ho, no de dir "com que porta quaranta anys sense fer, deixem-ho sense fer".

Malgrat que la Generalitat, a través del conseller de Cultura, Santi Vila, ja va descartar la petició del govern municipal de protegir l’entorn de les Drassanes, que evitaria la construcció del controvertit hotel del luxe, les entitats contràries al projecte insten l’executiu català a replantejar-se de nou la qüestió. Argumenten que l’emplaçament on hi ha projectat el complex hoteler no es pot analitzar com un bé cultural aïllat sinó en el marc d’un conjunt patrimonial del barri.

En una roda de premsa conjunta, també han denunciat la “manca de transparència” i “l’arbitrarietat” que diuen que hi ha en el tractament dels edificis catalogats per part del govern català. Afirmen que en cas que s’aixequés el nou hotel, tindria conseqüències sobre la visió de l’edifici i la integració urbanística al barri.  Afegeixen també que “la protecció del patrimoni no pot ser una eina de revaloració immobiliària dels edificis de l’entorn”.

40 monuments en una situació similar

Les entitats han explicat que a tot Barcelona hi ha una quarantena de monuments en unes circumstàncies semblants i als quals s’ha de protegir l’entorn. Per això sol·liciten que l’Administració n’estudiï la seva protecció en informes com els que demanen per a les Drassanes.

D’altra banda, SOS Monuments i l’Associació de Defensa del Patrimoni Industrial han explicat que editaran un llibre blancamb l’objectiu de fer una radiografia que assenyali quin és l’estat del patrimoni subjecte a protecció que hi ha a Barcelona. Paral·lelament a la petició feta a la Generalitat, les entitats segueixen en converses amb l’Ajuntament per actuar de manera conjunta en la voluntat de protegir l’entorn de les Drassanes.