Com ja li va passar amb el PAM i les ordenances fiscals, el govern ha vist avui com tota l'oposició en bloc li ha tombat el pressupost per a l'any que ve. En un debat de més de dues hores en la Comissió d'Economia, els partits han criticat que l'executiu no ha volgut dialogar perquè ja tenia coll avall que optaria per la qüestió de confiança. SÒNIA RECASENS, regidora de CiU "Miri's al mirall, senyor Pisarello. Veurà quina és la cara avui d'un govern que ha fracassat en el projecte més important." CARINA MEJÍAS, presidenta del Grup Municipal de C's "Un presupuesto lesivo en su contenido y además de obedecer a una operación política de la que nosotros no estamos dispuestos a participar." XAVIER MULLERAS, regidor del PP "Un pressupost en minoria en contra de la majoria d'aquest Ajuntament i de la majoria dels barcelonins." Els retrets han pujat de to amb Esquerra i la CUP, antics socis del govern en matèria econòmica. ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "Vostès ens obliguen a votar que no perquè incompleixen. Incompleixen amb la ciutat i amb les seves pròpies promeses." JOSEP GARGANTÉ, regidor de la CUP Capgirem Barcelona "Vosaltres de l'oblit heu fet govern. I un govern que oblida el passat està condemnat a cometre els mateixos errors." Pel govern, el rebuig als comptes no perjudica només l'executiu sinó també tota la ciutat. I admeten que a partir d'ara hauran de buscar nous socis. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "Les principals afinitats són amb els grups d'esquerres. Ara, com que la situació política ha canviat, haurem tots plegats de ser el menys doctrinaris possibles i obrir els espais de diàleg a tothom." Sense el suport ja evident de cap grup, el govern es veu abocat ara a una qüestió de confiança per aprovar els comptes. I com funciona? (POSTPO) Al ple de desembre, es portarà a votació el pressupost vinculat a una qüestió de confiança. Si, com avui, no s'aprova, s'obrirà un termini de 30 dies en què l'oposició pot presentar una moció de censura. Si això tampoc no prospera, passats els 30 dies el pressupost inicial quedarà automàticament aprovat.

En un debat que ha durat gairebé dues hores, CiU, C’s, ERC, PP i la CUP han tombat el pressupost de 2017, tal com van fer amb el Pla d’actuació municipal i la proposta d’ordenances fiscals per a l’any vinent. Els grups han criticat que el govern no ha dialogat prou i que està aïllat: “Miri’s al mirall, senyor Pisarello. Veurà quina és la cara d’un govern que ha fracassat”, ha sentenciat Sònia Recasens (CiU).

Carina Mejías (C’s) ha qualificat la negativa al pressupost com a “fracàs estrepitós del govern”, mentre que Alfred Bosch (ERC) l’ha acusat de “generar desconfiança”. Xavier Mulleras (PP) ha advertit el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, que el govern ha presentat un pressupost que va “en contra de la majoria de l’Ajuntament i de barcelonins” i Josep Garganté (CUP) ha retret que “el govern del canvi ha demostrat ser el govern de la continuació”.

L’oposició també ha criticat l’executiu d’Ada Colau per haver plantejat l’escenari de la qüestió de confiança abans de negociar amb la resta de grups. En aquest sentit, Mejías ha afirmat que l’actitud del govern demostra que “el que digui la resta, tant els fa” i Recasens ha dit que la qüestió de confiança és una eina legítima “només com a darrer recurs”. Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha afirmat que “les principals afinitats del govern són les forces d’esquerra”, tot i que ara caldrà buscar nous socis, tal com ha avançat aquest dimarts al matí Jaume Collboni.

Última opció per aprovar el pressupost

Tot i no tenir cap suport, el govern haurà de portar el pressupost al plenari vinculat a una qüestió de confiança. Si tampoc no s’aprova aleshores, s’obrirà un termini de 30 dies en què l’oposició pot presentar un govern alternatiu: fer una moció de censura a l’alcaldessa. Si això no prospera, passats els 30 dies el pressupost inicial quedarà automàticament aprovat sense la majoria del plenari. És el mateix recurs que va fer servir Xavier Trias per aprovar els comptes de 2014.