Teatre, cinema, una sala de ball i fins i tot una taverna... són les diferents formes que ha adoptat el Teatre Arnau des de 1903. Han passat els anys i aquest n'és l'estat actual segons l'informe tècnic encarregat per l'Ajuntament. Pilars i murs molt deficients, sostres i forjats també deficients i fonaments amb un alt grau de degradació. ENRIC TORRELLAS, cap del Departament de Projectes Arquitectònics de l'ICUB "Això fa que ara mateix no es pugui entrar al Teatre Arnau sense cossos policials o de bombers. Cal una remodelació urgent." Tot i la contundència dels tècnics, CiU i Esquerra han demanat aquest matí que l'edifici no s'enderroqui i que es destinin més recursos a la seva rehabilitació. JAUME CIURANA, regidor de CiU "No enderroquin el Teatre Arnau. Inverteixin, posin recursos, rehabilitin, reformin. Si ho hem fet moltes vegades." JUANJO PUIGCORBÉ, regidor d'ERC "Com esperaven trobar un centenari teatre de barraca, amb estructura de fusta i en desús durant 12 anys? Era una conclusió més que previsible. La pregunta és: i ara què? No pensaran a enderrocar l'últim teatre de barraca de la ciutat, el darrer vestigi de l'època daurada del Paral·lel." El consistori assegura que no els agrada deixar perdre patrimoni cultural, però que la prioritat segueix sent la seguretat de l'immoble. Recorden que en el mandat anterior ja se'n va plantejar la rehabilitació, que ascendia a uns 10 milions d'euros. La idea inicial era convertir l'espai en una col·laboració publicoprivada però no es va trobar cap empresa interessada. La plataforma Salvem el Teatre Arnau animen els polítics a establir sinergies. ENRIC H. MARCH, portaveu de Salvem el Teatre Arnau "A la resta de partits el que els faltava és tenir una opinió que vagi molt més enllà de salvar el teatre. El que hi ha d'haver és un projecte al darrere. Aquest projecte és el que tenim nosaltres" Diuen que fins que no es conegui el futur definitiu de l'espai, es mantindran en la lluita per la seva conservació.

Després d’un informe tècnic que posava al descobert el mal estat estructural del Teatre Arnau, el govern municipal va decidir que havia d’anar a terra. A la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports, però, Jaume Ciurana (CiU) ha assegurat que “combatrà l’enderroc” i ha demanat a l’Ajuntament “que inverteixi en rehabilitacions”, tal com s’ha fet amb la Sala Beckett. Juanjo Puigcorbé (ERC) ha afirmat que “no pensen enderrocar el darrer teatre de barraca” que es manté a la ciutat i ha anunciat que ERC demanarà a la Comissió d’Urbanisme d’aquest dimecres un estudi complementari dels possibles usos de l’Arnau per “mantenir el màxim d’espais”.

Àngels Esteller (PP) també ha exigit al govern “que explori totes les vies per mantenir l’edifici amb garanties”, i, que si n’hi ha alguna, s’opti per aquesta via. Marilén Barceló (C’s) ha delegat el futur del teatre a la decisió dels tècnics, ja que “enderrocar no només és una decisió política”. Pel que fa a la CUP, Maria Rovira ha afirmat que la situació actual de l’Arnau és culpa de la “negligència de tots els governs que han passat” i ha dit que la recuperació del solar que quedarà “no necessàriament” ha de ser per a un teatre.

El tinent d’alcalde d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, ha afirmat que demolir l’equipament “no es una notícia que ens agradi” i que al govern li “fa llàstima” haver-ho de fer. En aquest sentit, Collboni ha assegurat que s’ha pres la decisió per “no córrer cap risc” pel que fa a la seguretat. El tinent d’alcalde també ha recordat que el projecte anterior a l’informe tècnic es basava en un edifici, mentre que ara “l’edifici s’ha d’adaptar a un projecte” que estarà llest de cara a 2020.

Davant la notícia, des de la plataforma Salvem el Teatre Arnau animen els polítics a establir sinergies. Enric H. March, portaveu de la plataforma, creu que als partits els falta tenir una opinió que vagi molt més enllà de salvar el teatre. “El que hi ha d’haver és un projecte al darrere. Aquest projecte és el que tenim nosaltres i no tenim cap problema a compartir-lo amb les persones o entitats que ho vulguin”, explica. March assegura, també, que fins que no es conegui el futur definitiu de l’espai, es mantindran en la lluita per la seva conservació.