La promoció d’habitatge públic més gran de Barcelona comença a prendre forma a la plaça de les Glòries, amb uns mesos de retard. Es tracta de l’anomenada Illa Glòries, al costat del Mercat dels Encants, que tindrà 238 pisos. Del total, 125 habitatges seran de lloguer i, la resta, 113, s’adjudicaran en règim de dret de superfície. L’Ajuntament de Barcelona invertirà 44 M € en aquestes obres, que s’allargaran dos anys i mig.

El solar on s’aixecarà l’Illa Glòries queda entre la Gran Via i el Mercat dels Encants

L’Illa Glòries està formada per quatre blocs d’habitatges de diferents altures, entre sis i 11 plantes (el bloc més alt té la façana a les Glòries). Els edificis estan disposats de tal manera que configuren dos cossos diferenciats que queden units per les tres primeres plantes. En aquesta connexió es deixa un espai lliure a la planta baixa per poder unir a peu la Gran Via amb els Encants.

Patis interiors i passarel·les per unir els pisos

La promoció tindrà dos patis interiors de grans dimensions des d’on es podrà accedir als habitatges. Aquestes obertures garantiran la il·luminació natural i ventilació dels pisos. Als patis interiors hi haurà zones comunes per als veïns amb la possibilitat de fer-hi espais d’estada, jocs infantils o aparcaments de bicicletes, entre altres usos. Amb això i les passarel·les que connectaran tots els habitatges, es vol reforçar un sentiment comunitari dels inquilins.

L’estructura d’un dels blocs serà de fusta, amb la intenció de reduir l’impacte ambiental de la construcció. També es vol aconseguir rebaixar la demanda d’energia amb l’aïllament de la façana, proteccions solars o ventilació creuada natural, així com un sistema de climatització centralitzat. Als terrats hi haurà plaques fotovoltaiques i cobertes verdes per ubicar zones d’estada per als veïns. A més, el bloc tindrà mecanismes per reaprofitar les aigües grises.

Disseny flexible dels interiors

Del total de pisos, 128 tindran tres habitacions, 97 en tindran dues i 13 seran d’una habitació. També hi haurà 11 pisos adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. Cada un dels blocs l’ha dissenyat un grup d’arquitectes dels quatre que van guanyar el concurs públic que es va fer el 2017, tot i que Cierto Estudio ha coordinat tot el projecte. L’interior dels pisos s’ha dissenyat per fer desaparèixer jerarquies entre estances i es dona la mateixa importància a totes, fet que “dignifica” les cuines, banys i safarejos.

L’Illa Glòries tindrà més places d’aparcament per a bicicletes que no per a cotxes. En concret, la promoció tindrà una planta soterrada amb 112 places per a cotxes i, als patis interiors n’hi haurà 281 per a bicis.

Façana al futur Parc de les Glòries

L’Illa Glòries tindrà una ubicació privilegiada, just davant del futur Parc de les Glòries, que té pendent d’urbanitzar la part que hi ha entre la Gran Via i el Museu del Disseny. A més, quedarà a pocs metres de l’intercanviador de transport públic (metro, bus i tramvia) que s’ha projectat a la zona. Molt a prop, l’Ajuntament està aixecant un bloc de 42 allotjaments provisionals (APROP), i preveu assignar un solar a una cooperativa per fer 85 pisos de lloguer social.