Després de dos mesos per presentar al·legacions i perquè el govern municipal trobés els suports necessaris, aquest divendres el Ple ha aprovat de forma definitiva el nou Pla d’usos de Ciutat Vella. A diferència del pla que es va plantejar inicialment, el document inclou el criteri de superfície mínima per a nous restaurants (50 metres quadrats) i per als locals d’exposició, venda i lloguer de vehicles (100 metres quadrats).

Abstenció generalitzada de l’oposició

BComú ha estat l’únic grup que hi ha votat a favor (a banda del regidor no adscrit) perquè, segons la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, aquest “és un molt bon pla” que “pretén posar els veïns al centre del planejament urbanístic”, alhora que ha recordat que “ha d’anar acompanyat d’altres eines”. Des de l’oposició, Mercè Homs (PDeCAT) ha retret que el pla unifiqui tot el districte en una sola zona d’actuació i ha etzibat a l’executiu que “no s’escudi en aquest pla per fer tot allò que s’escapa de les seves mans, com ara la gestió de l’espai públic”. En aquest sentit, Koldo Blanco (Cs) ha assegurat que “desconfiem de l’aplicació que pugui fer el govern” del pla, tot i que ha aplaudit que no sigui tan restrictiu com els plans anteriors.

Jordi Coronas (ERC) ha celebrat que les negociacions entre els republicans i BComú hagin acordat “que l’Ajuntament impulsi que Ciutat Vella sigui declarada conjunt protegit” per la Generalitat, mentre que Montserrat Ballarín (PSC) ha retret a Pin que entengui el pla “com un instrument per prohibir” i l’ha instada a preguntar als veïns “si prefereixen un hotel amb cafeteria o un narcopís”. Per la seva banda, María José Lecha (CUP) ha avisat que el pla “aporta una eina per tractar els símptomes, però ignora la malaltia”, ja que -ha dit- el districte ja està prou saturat i necessita decréixer.

Tots els grups s’han abstingut, amb l’excepció del PP. El popular Xavier Mulleras ha dit que el pla consolida les restriccions que van entrar en vigor amb la moratòria de llicències anterior a la redacció del Pla d’usos i ha avisat que no soluciona els problemes de Ciutat Vella. A més, ha reblat que “aquest és el pla dels no usos, els no usos cívics dels carrers, els no usos de gelateries i orxateries. Quin problema generen les gelateries o les fleques?”, s’ha preguntat.

Prohibició als locals d’oci nocturn i als turístics

A banda del criteri de superfície mínima, el pla n’inclourà quatre més: superfície màxima (ara, 150 metres quadrats per a restaurants), l’amplada del carrer, l’estat dels edificis i la densitat. Aquest darrer criteri és, precisament, una de les novetats del Pla d’usos de Ciutat Vella, perquè condicionarà l’atorgament de més llicències a la superfície destinada a una activitat dins d’un radi concret. En aquest sentit, s’aplicarà un segon criteri de densitat per a activitats amb impacte al descans nocturn dels veïns.

El pla veta de forma total l’obertura de més locals d’oci nocturn, és a dir, discoteques, sales de festes, karaokes, locutoris i sales de jocs recreatius. Per primera vegada en un pla d’usos també es regulen les llicències del sector turístic: no es podran establir nous serveis per a turistes, com magatzems per a equipatges, taquilles d’entrades i oficines d’informació.