El debat sobre l’estat de la ciutat arriba tres setmanes després que el plenari retirés la confiança en l’alcaldessa. Els discursos d’alguns grups previs al ple denoten que la mirada ja està posada en les municipals del 2019. “Constatem que aquest és un mandat esgotat”, afirma Jaume Ciurana (PDeCAT), mentre que Carina Mejías (Cs) creu que hi ha decepció entre els votants de BComú i erigeix Ciutadans com a alternativa. Alfred Bosch també planteja ERC com a alternativa a Colau i assegura que “no és difícil fer-ho millor que el govern actual”.

El socialista Jaume Collboni, exsoci de Colau, creu que el govern “no té ni rumb, ni brúixola, ni mapa” i apunta que la ruptura entre BComú i el PSC hi té molt a veure. En canvi, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, defensa que els grans acords de ciutat s’han fet i que en un context de dificultat, Barcelona és qui més inversió fa.

Ciutat Vella, protagonista per partida doble

En el ple ordinari, el govern buscarà l’aval dels grups per aprovar definitivament el Pla d’usos de Ciutat Vella. El document prohibeix l’obertura de locals d’oci nocturn i posa límits a nous establiments de restauració. La negociació amb els grups ha estat oberta fins a última hora. El PDeCAT i el PSC han anunciat que s’abstindran, mentre que ERC ho condicionava al fet de pactar amb el govern que es declari Ciutat Vella conjunt protegit de patrimoni.

En la part d’impuls i control, Ciutadans, ERC i el PSC presenten tres proposicions sobre els narcopisos al Raval. Els socialistes són els més crítics, i volen que el ple constati “el fracàs del govern” en la gestió d’aquest fenomen. La reunió que Colau va mantenir aquest dimecres amb veïns de la zona irromprà de ben segur en el debat.

Carrils bici i bus a la Diagonal

El PDeCAT intentarà buscar l’acord del ple per forçar el govern a implantar la línia D30 de la nova xarxa de bus a la Diagonal, en espera d’un consens per a connectar el tramvia que, de moment, no arriba. Per la seva banda, la proposició del PP vol que el plenari insti Colau a convocar una consulta sobre els carrils bici per aturar i revisar els que es volen fer. La CUP porta a debat una proposta perquè l’Ajuntament doni suport a la vaga feminista del 8 de març.