El portaveu municipal del PDeCAT, Jaume Ciurana, ha demanat a l’alcaldessa, Ada Colau, que ofereixi un museu o una sala d’exposicions de la ciutat per acollir l’obra sobre presos polítics de l’artista Santiago Serra que aquest dimecres s’ha retirat de la fira d’art contemporani ARCO de Madrid. L’obra, titulada ‘Presos polítics en l’Espanya contemporània’, és un recull de 24 fotografies pixelades entre les quals hi ha la d’Oriol Junqueras. El recinte firal d’Ifema ha decidit retirar-la perquè la polèmica generada “perjudica la resta d’obres d’art”.

En una nota, l’autor ha qualificat la retirada de l’obra de “censura que malmet seriosament la imatge d’aquesta fira internacional i de l’estat espanyol”. Des del PDeCAT, Jaume Ciurana ha apuntat que Barcelona ha de fer el pas davant d’aquest “nou atemptat contra la llibertat d’expressió i la llibertat de protesta i denúncia política i social”. “Ara toca que Barcelona, i el seu ajuntament, demostrin que som una ciutat de referència en la defensa dels drets democràtics i la llibertat de creació artística”, ha sentenciat.

L’obra de Santiago Serra ja ha estat comprada. El nou propietari és Tatxo Benet, periodista i soci de Mediapro que l’ha adquirit per 89.000 € i l’ofereix a qui vulgui per exposar-la. Tatxo Benet ha qualificat “d’intolerable, escandalós i inexplicable” que a un estat democràtic i amb llibertat d’expressió s’hagi censurat aquesta obra.