Esquerra Republicana planteja l’amnistia dels presos catalans com el pas indispensable per iniciar un diàleg “en igualtat de condicions” que serveixi per desbloquejar el conflicte polític català. La número dos a la llista dels republicans, Carolina Telechea, ha assegurat en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, que aquesta eina serviria per “netejar el taulell de joc i posar el rellotge a zero per negociar”, i ha explicat que ERC treballarà per “buscar acords” que permetin impulsar la llei d’amnistia al Congrés dels Diputats.

En aquest sentit, la candidata dels republicans veu amb bons ulls la possible irrupció de la CUP a la cambra: “Estem contents que es presenti perquè com més fort sigui l’independentisme, millor”, ha celebrat Telechea, que compta amb els anticapitalistes i amb Junts per Catalunya per “sumar esforços” perquè els tres partits porten la llei d’amnistia al programa.

“Nou demòcrates condemnats per un delicte que no existeix”

Preguntada per la proposta de Pedro Sánchez de tornar a tipificar els referèndums il·legals al Codi penal i que ha secundat Miquel Iceta, Telechea ha assegurat que el candidat a la presidència dels socialistes “dona la raó” als independentistes: “Ens està dient que la sentència del procés ha condemnat nou demòcrates per un delicte que ara no existeix“. Segons la candidata republicana, amb propostes com aquesta “Sánchez avala la repressió i una sentència injusta”.

El paper de Torrent al Parlament: “Permetrà debatre tot i els riscos”

En l’entrevista, Telechea ha afegit, també, que el president del Parlament, Roger Torrent, “permetrà que es pugui debatre tot amb els riscos que pugui comportar”, en referència a la nova advertència que el Tribunal Constitucional ha fet a la Mesa del Parlament i que demana a Torrent que paralitzi la moció a favor de l’autodeterminació que es va aprovar el 25 de juliol. La republicana considera que, a la cambra catalana, “no podem caure en el parany de la por ni les amenaces” de l’Estat.