El president del Govern espanyol ha anunciat que dilluns, 13 d’abril, s’aixecarà el confinament total a l’estat espanyol. De fet, l’estat d’alarma decretat per la crisi del coronavirus es prorrogarà 15 dies més, fins al 26 d’abril, però a partir del 13 es començarà a reactivar l’economia.
“Hem superat el pic de contagis. Ara toca doblegar la corba“, ha afirmat Pedro Sánchez des del Congrés. Ha explicat que el ritme de contagis ha baixat del 22% al 4% i que això permet aixecar les restriccions més severes. Tot i això, ha assegurat que la tornada progressiva a la normalitat es farà en funció de com evolucioni la crisi sanitària i el ritme de contagis.
Es tornarà a la situació del 14 de març
De moment, el Govern torna a la casella del 14 de març, és a dir, restaurants i comerços de productes no essencials continuaran tancats, però la resta de treballadors podran tornar a la feina. També es manté el tancament dels centres educatius i dels equipaments culturals.
Sánchez ha advertit que la desescalada de les mesures adoptades serà progressiva. Tot plegat portarà a una “nova normalitat” que no serà plena fins que no hi hagi una vacuna contra el coronavirus.
Segons la doctora responsable del Comité de Gestió Tècnica del Coronavirus, Maria José Sierra, el proper dilluns es tornarà a una situació que ja estava donant resultats. S’està treballant, assegura, colze a colze amb les empreses per assegurar que els treballadors mantinguin les mesures de distanciament i higiene. Sierra també diu que aquesta serà una tornada molt controlada i si passa alguna cosa s’aplicaran les mesures adequades.
S’acaba el permís retribuït recuperable
Els treballadors de serveis no essencials, que en els darrers quinze dies han gaudit d’un “permís retribuït recuperable”, hauran de tornar a la feina. El Govern espanyol va decretar que es quedessin a casa de manera obligatòria i durant un temps limitat, entre el 30 de març i el 9 d’abril. Durant aquest temps han continuat cobrant el sou, tot i que hauran de retornar aquestes hores a l’empresa.
A partir de dilluns, o dimarts en el cas de Catalunya, on el Dilluns de Pasqua és festiu, tots aquests treballadors hauran de tornar a treballar. Segons càlculs de Pimec, això representa uns 900.000 empleats a Catalunya.