La fundadora d’Xnet i experta en drets digitals, Simona Levi, es mostra contrària a la possibilitat que el Govern espanyol apliqui un model similar al de la Xina, Corea o Singapur, utilitzant les dades mòbils dels malalts de coronavirus per detectar els possibles contagis. En una entrevista a betevé, Levi ha assegurat que “no hem de cedir les nostres dades, sinó fer-les servir per ajudar en aquesta situació”.
L’activista digital ha demanat a l’executiu espanyol que no tracti els ciutadans amb “paternalisme”, sinó que “permeti que cadascú tingui un rastreig dels seus moviments perquè nosaltres mateixos puguem contactar amb les persones a qui podem haver contagiat”. Així, doncs, Levi defensa que és possible dur a terme aquest control sense la intervenció “de cap govern ni de cap corporació” per garantir el dret a la privacitat.
En aquest sentit, la fundadora d’Xnet ha explicat que “aquestes dades ja existeixen, no les estan extraient ara” perquè “les companyies de telefonia han de guardar les nostres dades durant un any“. Tot i així, segons Levi, la llei espanyola “és molt estricta” i “només permet que s’hi accedeixi per resoldre un cas criminal”. Per tot plegat, assegura que “aquestes dades, que són nostres, no les hem de cedir”, sinó que “el que pot fer el Govern és donar-nos eines perquè, en la nostra privacitat, puguem localitzar les persones amb qui hem estat en contacte”.
D’altra banda, Simona Levi també ha mostrat “preocupació” pel decret aprovat pel Govern espanyol amb motiu de la declaració de l’estat d’alarma perquè “fa referència a una llei del 1986 que diu que es pot permetre el control dels malalts i del seu entorn“. No obstant això, assegura que “de moment les accions que s’han implementat són molt curoses amb la protecció de dades“. Levi recomana als ciutadans “no descarregar-se cap aplicació al telèfon” perquè “solen ser bastant invasius”. A més, assegura que “l’autodiagnòstic es pot fer per la pàgina web”.