Que el Centre de la Vila es converteixi en un equipament municipal de la xarxa de mercats pot estar una mica més a prop de fer-se realitat. Esquerra Republicana ha pactat amb el govern municipal (BComú i PSC) una partida de 5 M € en el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona per al 2023 per fer efectiva l’adquisició. Ara bé, el cert és que l’edifici on hi ha el centre comercial de la Vila Olímpica és de titularitat estatal, així que en última instància és el govern central qui s’ha d’avenir a traspassar l’immoble.

La partida de 5 M € pactada entre ERC i l’executiu s’emmarca en el pla de xoc econòmic i social que han acordat les dues parts perquè els republicans s’abstinguin en la votació del pressupost municipal. L’abstenció, a la pràctica, aplana el camí perquè els comptes de l’any vinent s’aprovin a l’últim plenari de l’any (aquest divendres, 23 de desembre).

Una proposta que no és nova

L’any passat, ERC ja va plantejar la proposta perquè l’Ajuntament compri el Centre de la Vila. L’edifici, que inclou els cinemes Icària, també té diversos locals comercials i habitatges als pisos superiors. Des de ja fa un any, els republicans temen que, com va passar amb els locals de la façana marítima, l’Estat opti per subhastar l’edifici i consideren que seria una bona oportunitat que fos de propietat municipal.

En aquell moment, però, els republicans no van detallar el possible ús, sinó “un equipament”. Amb el pacte per al pressupost del 2023, ERC sí que planteja, literalment, “crear un equipament comercial municipal dins de la xarxa de mercats municipals”.

Veïns i comerciants satisfets

Al barri de la Vila Olímpica tant els veïns com els comerciants han rebut amb alegria la notícia. De fet, l’Associació de veïns de la Vila Olímpica espera que amb aquesta compra es pugui “recuperar i millorar aquest espai que s’havia degenerat“, explica Jordi Giró, president de l’entitat. “Aquest centre està trist i no el cuiden“, comenta també Chengbo Wu, un dels comerciants del centre, que explica que si l’adquireix l’Ajuntament espera la situació canvïi. Els comerciants del barri també en fan una valoració positiva: “Ho celebrem i esperem que sigui realitat”, diu Eulàlia de Ferrater, presidenta de Vilactiva.