ERC de Barcelona ha plantejat al govern municipal d’Ada Colau comprar el Centre de la Vila, el centre comercial de la Vila Olímpica. L’edifici, a l’avinguda d’Icària, és propietat de l’Estat i inclou els cinemes Icària, a banda de diversos locals comercials i habitatges als pisos superiors. Els republicans temen que, com va passar amb els locals de la façana marítima, l’Estat opti per subhastar l’edifici i consideren que seria una bona oportunitat que fos de propietat municipal.

El portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Jordi Coronas, no ha volgut concretar l’ús que es podria destinar al centre comercial, però ha apuntat que “hi ha espai per fer-hi un equipament”. Per comprar l’edifici, Esquerra demana que es faci servir la partida de 30 M € que van pactar en el pressupost del 2021. Fins ara, s’ha utilitzat per comprar un bloc d’habitatges a Horta, però Coronas denuncia que el govern municipal no ha plantejat cap altra adquisició i temen que acabi l’any sense haver gastat la partida.

Un altre edifici estatal a la llista

A la llista d’edificis singulars que ERC vol que es comprin amb diners municipals hi ha els antics jutjats de la Tresoreria de la Seguretat Social, a la ronda de Sant Pere, 41. L’immoble estatal, ara buit, queda a tocar del monument a Rafael Casanova i pels republicans podria ser “una oportunitat per fer-hi habitatge i equipament”. S’ha intentat subhastar sense èxit en tres ocasions. El regidor Jordi Castellana ha matisat que la intenció no és “comprar per comprar”, sinó “dotar-los de contingut d’acord amb les entitats veïnals”.

Els antics jutjats a la ronda de Sant Pere número 41, és l’edifici que queda just al costat del monument a Rafael Casanova

Esquerra també vol que es faci servir la partida dels 30 M € per comprar el Gimnàs Social Sant Pau, pendent d’un acord entre la propietat i l’Ajuntament, la Casa Tosquella d’estil modernista al barri del Putxet, o els antics estudis de cinema Balet i Blay, que manté els veïns en alerta perquè s’estan a punt d’enderrocar. A més, reclamen accelerar la rehabilitació d’edificis que ja són de propietat municipal, com la nau central de Can Batlló o el Palau del Marquès d’Alfarràs, al laberint d’Horta.