L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha reunit aquest dimecres amb una representació d’activistes iranianes que viuen a Barcelona. De la reunió n’ha sorgit el compromís de l’Ajuntament de visibilitzar la seva defensa dels drets humans i la de no normalitzar el conflicte en aquest país.

Colau també ha fet referència que des del consistori faran el que sigui possible per aturar “les execucions il·legals i immorals que es fan setmanalment a l’Iran”. “Mantindrem viva aquesta denúncia fins aconseguir que la població iraniana sigui escoltada i es pugui avançar en drets, llibertats i democràcia”, ha afirmat.

Els seus drets i llibertats “també són les nostres”

L’alcaldessa ha recordat que aquestes dones iranianes lluiten pels seus drets i llibertats i ha dit que “aquests drets i llibertats també són les nostres”. En les seves protestes reclamen un Iran democràtic, lliure i laic en què la població pugui viure en llibertat. Unes reivindicacions en què s’inclouen decisions tan bàsiques com “poder anar en bicicleta, cantar o decidir si volen posar-se o no el vel i que ara no estan permeses”. Així ho ha expressat l’activista i politòloga Anahita Nasseri, que ha afegit que la seva lluita “pot ajudar també a millorar la situació d’Afganistan o l’Iraq”.

Ada Colau s’ha compromès a sumar-se a la propera concentració de caràcter global el dia 8 de gener i a penjar de la façana del consistori el lema “Dona, vida, llibertat”. Les participants a la reunió són algunes des les organitzadores de les concentracions que se celebren pràcticament cada dissabte des de fa tres mesos a la plaça de Sant Jaume.

Assassinada per dur mal posat el vel

El mes de setembre va morir la jove kurdoiraniana Mahsa Amini, mentre era custodiada per la policia de la moral a l’Iran. Va ser detinguda per no portar el vel islàmic de forma adequada. Aquesta mort va generar una onada de protestes i manifestacions multitudinàries al país.

Les protestes també han servit per mostrar el descontent de la població amb la situació econòmica, política i social de l’Iran; convertint-se en un dels reptes més grans amb què s’ha hagut d’enfrontar el règim dels aiatol·làs des que es va instaurar la República Islàmica de l’Iran.