Abans de fer les votacions, el diputat electe d’ERC Ernest Maragall ha intervingut com a president de la Mesa d’Edat i ha tingut paraules de record per als absents a la sessió. Un discurs carregat de contingut polític, que Cs i PP han criticat. Tots dos partits també han demanat a la Mesa que reconsiderés la decisió.

En una primera votació, el candidat independentista Roger Torrent no ha aconseguit la majoria absoluta i, per tant, l’elecció com a president del Parlament s’ha fet per majoria simple, en una segona votació. Finalment, ha obtingut 65 vots favorables, els dels diputats de JxC, ERC i la CUP.

JxC, ERC i Cs, partits a la Mesa

La sessió de constitució de la cambra ha continuat amb l’elecció de la resta de membres de la Mesa, repetint el mateix procediment de vot secret de cada un dels diputats. La segona votació ha servit per escollir Josep Costa, de JxC, com a vicepresident primer de la Mesa, amb 65 vots, i José Maria Espejo-Saavedra, de Cs, com a vicepresident segon, amb 57 vots. Hi ha hagut vuit vots en blanc, que s’atribueixen al grup de Catalunya en Comú. L’elecció de tots dos també ha tingut l’aplaudiment dels diputats.

Després s’ha escollit els quatre secretaris de la Mesa, que són Eusebi Campdepadrós, de JXC, amb 41 vots; David Pérez del PSC, amb 30 vots; Joan García, de Cs, amb 27 vots; i Alba Vergés, d’ERC, amb 24 vots.

Els diputats absents, protagonistes

L’absència dels empresonats Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Jordi Sànchez i dels desplaçats Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Mertixell Serret, ha estat present a totes les intervencions. Als seus escons, buits, hi havia un llaç groc i durant les votacions cada cop que es cridava a un d’ells els diputats independentistes els aplaudien. També al final de la sessió, la part independentista de l’hemicicle ha cridat “llibertat” a favor de l’alliberament dels processats.

Només una dona a la Mesa

En acabar les votacions de la Mesa, la diputada de Catalunya en Comú Elisenda Alemany ha agafat la paraula per criticar que la Mesa del Parlament amb més dones. no representi la pluralitat de l’hemicicle i només tingui una dona.