Pels serveis jurídics de la cambra catalana, el deure d’assistència personal és imprescindible en “determinats debats” encaminats a obtenir la confiança dels diputats, com són la investidura, la moció de censura o la qüestió de confiança. En aquests casos, creuen que “sense la participació directa i personal del candidat o del president de la Generalitat mancaria un element essencial del procediment”.

En aquest sentit, a més de l’assistència, l’informe també considera una regla bàsica “el compliment d’allò que caracteritza el debat parlamentari, és a dir, l’oralitat, la contradicció directa i la garantia del principi d’immediatesa perquè tots els actors puguin ‘veure, sentir i entendre en persona’ el desenvolupament del debat”. Consideren que, per poder-ho fer, no hi ha d’haver cap “mitjà interposat”, com podria ser un discurs telemàtic, ni tampoc es pot substituir el candidat, que remarca que n’ha de ser el “protagonista principal”.

Porta oberta a la delegació de vot dels diputats electes en presó preventiva

Sobre la possibilitat que els diputats que estan a la presó i els que es troben a Brussel·les amb Carles Puigdemont puguin delegar el vot, els serveis jurídics del Parlament conclouen que són dos supòsits que no es preveuen en el reglament, que en detalla els casos permesos. Per això, afirmen que el dret de deixar el vot en mans d’un altre diputat ha de ser interpretat “de manera restrictiva, sense permetre extensions analògiques a altres supòsits”. En aquest sentit, remarquen que totes les causes previstes per la normativa fan referència a la capacitat física o psíquica del diputat. Pel que fa a la interlocutòria del Tribunal Suprem en què plantejava que els qui es troben en presó preventiva poguessin delegar el vot, els lletrats de la cambra catalana remarquen que no es pot entendre com un mandat adreçat al Parlament.

Tenint en compte tots aquests arguments, els advocats rebutgen que els cinc diputats que són a la capital belga, entre els quals hi ha Carles Puigdemont, puguin delegar el vot. En canvi, deixa la porta oberta que els tres que es troben en presó preventiva puguin deixar el vot en mans d’un altre diputat del seu grup. La decisió final la traslladen a la Mesa d’Edat, formada pel diputat més gran i els dos més joves, i encarregada de conduir la sessió de constitució de la Mesa del Parlament. Consideren que aquest òrgan “té les funcions que són necessàries i imprescindibles per resoldre les possibles incidències que afectin el desenvolupament de la sessió constitutiva” i això inclou, creuen, decidir si Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Jordi Sànchez podran encomanar el seu vot a algú altre des dels centres penitenciaris on es troben.