Queden menys de 24 hores perquè comenci a caminar la XII legislatura al Parlament de Catalunya. El ple de constitució de la cambra està convocat a les 11 h i la primera decisió que prendrà és la constitució de la Mesa, el màxim òrgan rector del Parlament. Però, de moment, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana encara no han acordat qui en formarà part i, sobretot, qui la presidirà.

Havia sonat el nom d’Ernest Maragall, però el republicà ha dit en les darreres hores que presidir la Mesa no està entre els seus plans. Algunes fonts apunten que els dirigents d’ERC estan tenint dificultats per trobar un candidat. En funció de com calgui interpretar el reglament, després que els lletrats hagin emès un informe jurídic que desestima una investidura telemàtica, el nou president de la Mesa estrenaria el càrrec posant-se en el punt de mira de l’Estat espanyol.

Els comuns no volen seure al bàndol constitucionalista

Un altre dels esculls que hi ha damunt la taula és la distribució dels grups a l’hemicicle. Catalunya en Comú – Podem no vol repetir la ubicació del mandat anterior, en què seien a la mateixa banda que Ciutadans, el PSC i el PP, el bloc constitucionalista. Els grups treballen per arribar a algun altre acord.

Puigdemont reapareix al Parlament… per videoconferència

Els diputats que s’han deixat veure més en les hores prèvies a la constitució de la cambra són els de Junts per Catalunya, que han celebrat una reunió de grup. La sorpresa ha estat la intervenció de Carles Puigdemont, això sí, a través d’una pantalla. La investidura de Puigdemont serà el següent debat que hauran d’afrontar els partits independentistes, però de moment sembla que ja està afectant les negociacions per a la Mesa.