Per justificar aquestes declaracions, el líder del PP ha recordat que la decisió aprovada al Senat diu que el 155 continuarà en vigor fins que el nou president prengui possessió del càrrec. De fet, una vegada més Rajoy s’ha vanagloriat d’haver aplicat aquest article de la Constitució espanyola, ja que assegura que “les coses estan funcionant raonablement“, que “s’han desmuntat mentides” i que “ningú hno a donat suport als independentistes“.

Carles Puigdemont s’ha pronunciat. Demana al president del Govern espanyol que “sigui demòcrata” i respecti els resultats de les eleccions del 21-D. A més, l’acusa d’estar governant Catalunya amb només quatre diputats.

“Des de l’Estat no es dirà qui ha de ser president”

El diputat electe de la formació encapçalada per Puigdemont Jordi Turull ha recordat que la potestat per escollir qui ha de ser president no correspon a l’Estat, sinó “a les institucions catalanes a través dels seus representants“. El conseller de Presidència destituït per l’aplicació de l’article 155 ho ha dit en declaracions a TV3 minuts abans que es pronunciés Mariano Rajoy. Turull ha assegurat que Puigdemont ha de ser investit o, si no, voldrà dir que des del Govern espanyol poden “fer fora” un president que no els agradi.

També s’han pronunciat sobre la investidura ERC i Catalunya en Comú. El portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, assegura que la seva formació està explorant “totes les vies” per investir Carles Puigdemont, però també avisa que busquen l’opció amb més garanties de formar un govern i que impliqui “el final de 155”. Per la seva banda, el candidat dels comuns, Xavier Domènech, convida aquells que proposen l’opció d’investir telemàticament que reflexionin perquè “aquesta idea ens porta a un major bloqueig”.