El Raval i el Poble-sec són dos dels barris nous que es beneficiaran de la segona edició del Pla de barris. Una de les potes més visibles de les inversions que s’hi faran té a veure amb l’urbanisme, amb l’objectiu de donar més protagonisme als veïns. Per això, en el cas del Raval, l’Ajuntament farà intervencions a la plaça dels Àngels i a la plaça de la Gardunya.

Segons el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, s’encetarà un procés participatiu amb els veïns per decidir com ha d’acabar sent la plaça dels Àngels. La intenció és posar-hi més vegetació i fer-la més “tova”, tal com ja ha passat amb una altra plaça de Ciutat Vella, la de Sant Miquel, que té una gran àrea de jocs infantils.

En paral·lel, Rabassa ha avisat de la intenció de dotar la plaça dels Àngels d’espais d’estada per als veïns que ara l’utilitzen com a via de pas, arran de l’alta concentració de patinadors. El regidor del districte ha dit que “no pot ser que hi hagi usos que passin per damunt dels altres i que impedeixin l’estada dels veïns. Hem d’arribar a l’equilibri”. Tot i això, Rabassa ha afegit que “els patinadors hi han de ser”.

Una plaça de la Gardunya més per als veïns

També s’escoltarà els veïns per definir la plaça de la Gardunya, la que hi ha darrere del Mercat de la Boqueria, estrenada l’any 2015. Rabassa ha lamentat que “es va dissenyar poc pensada per a la vida comunitària” i que els veïns la fan servir com a via de pas. Per això, ara el govern municipal proposa fer-hi “un microurbanisme per poder generar més vida comunitària”.

plaça de la gardunya

Més enllà de l’urbanisme, el Pla de barris també durà al Raval actuacions relacionades amb l’educació, la promoció econòmica, la salut comunitària i l’acompanyament als joves. En total, en aquest barri s’invertiran 12 M € entre el 2021 i el 2024.

El Poble-sec transformarà el carrer de Piquer

Un altre barri beneficiat –per primer cop– pel Pla de barris és el Poble-sec. En aquest cas també s’hi faran actuacions des de diferents àmbits, tot i que les més visibles a peu de carrer seran les urbanístiques. En destaca la pacificació del carrer de Piquer (que travessa el barri de sud a nord).

El regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, ha explicat que no es traurà del tot el trànsit, sinó que “el projecte preveu ampliar voreres i treure una de les dues files d’aparcament per a cotxes” que hi ha a banda i banda de la via. En el marc de l’espai públic, també s’impulsarà la redacció d’un Pla de mobilitat per al Poble-sec i es milloraran els Jardins de les Tres Xemeneies. Entre el 2021 i el 2024, en aquest barri s’hi invertiran 10 M €.