Els grups de l’oposició a l’Ajuntament de Barcelona han entrat en el debat sobre la seguretat que s’ha obert arran dels incidents durant la Mercè 2022 amb actes vandàlics i la mort d’un jove. Consideren que la responsabilitat és del govern municipal i critiquen que el dispositiu policial va ser insuficient i mal dissenyat. També retreuen a l’alcaldessa, Ada Colau, que adopti una actitud a la defensiva i demanen fer més controls en els grans esdeveniments.

ERC diu que “no estava ben organitzat”

El líder municipal d’ERC, Ernest Maragall, ha dit que no es va dissenyar bé el dispositiu d’evacuació del públic dels concerts de dissabte i que els incidents s’haurien pogut evitar amb “un disseny més intel·ligent”. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha demanat repensar la mida dels esdeveniments i valorar si calen controls als accessos dels concerts. I ha acusat el govern municipal de ser “incapaç d’exercir el lideratge institucional” de Barcelona.

Junts acusa el govern d’haver-se confiat

Des de Junts, el portaveu Jordi Martí ha denunciat “manca de previsió i prevenció” d’un govern municipal que, ha dit, “s’ha confiat” i no ha fet “el que s’havia de fer per evitar uns actes violents que estaven anunciats a les xarxes socials”. Martí ha proposat fer controls d’aforament i d’armes blanques, i ha criticat les paraules de l’alcaldessa: “és una mala política matar el missatger, i ha dit que a Colau “potser li manca cultura democràtica“.

Ciutadans demana més prevenció i més policia

El portaveu de Ciutadans, Paco Sierra, ha dit que “ja vam advertir el govern del problema d’inseguretat i macrobotellades; els fets ens han donat la raó”. I ha demanat a l’alcaldessa que “no llenci la seva responsabilitat sobre la Generalitat, els mitjans o l’oposició“. Sierra considera que s’ha d’activar la Unitat de Reforç d’Emergències i Proximitat (UREP) de la policia municipal en esdeveniments com els concerts de Reina Maria Cristina.

El PP exigeix control d’aforament i alcohol

El líder municipal del PP, Josep Bou, ha assegurat que el dispositiu policial “va fracassar estrepitosament“. Per això, creu que en properes edicions hi ha d’haver controls d’aforament i d’alcohol en grans esdeveniments. “Ens hi hem de posar de debò”, ha dit Bou, que ha reclamat fer “bons operatius policials, que es vegi la policia” perquè això creu que aporta “seguretat passiva”.

Valents diu que Colau ha dimitit

Des de Valents, la presidenta i candidata Eva Parera ha acusat l’alcaldessa de “dimitir de les seves funcions” i ha afirmat que els incidents de la matinada de diumenge “no els podem normalitzar”. Parera creu que Ada Colau “s’escuda de la realitat” i li recrimina que culpi els mitjans de difondre una imatge de Barcelona insegura: “no ens val l’excusa que la culpa és dels altres; vostès governen la ciutat i el que passa és culpa seva”.