Els incidents que s’han produït durant les Festes de la Mercè 2022, en especial els actes vandàlicsl’apunyalament mortal d’un jove durant la nit de dissabte a Maria Cristina, han reobert el debat sobre la seguretat a la ciutat. El tinent d’alcalde de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, ha volgut deixar clar que la ciutat no és insegura: “Barcelona no és la Chicago dels anys 20 ni tampoc Beirut”. Ho ha dit en una entrevista a ‘El matí de Catalunya Ràdio’, en què també ha assenyalat que alguns mitjans de comunicació i forces polítiques tenen “un interès específic a afectar la reputació de Barcelona”.

En la mateixa línia que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, -que ha lamentat que les notícies de televisió instal·len la idea de violència a Barcelona-, Batlle ha subratllat que hi ha tertúlies a Madrid que es dediquen a perjudicar la reputació de la ciutat. “En algunes hi vaig ser perquè m’hi van convidar”, diu el tinent d’alcalde i es queixa que “vaig arribar a sentir a dir que hi hagut set morts en una setmana a la ciutat”.

Només cal tenir ulls a la cara per veure que determinats mitjans i determinades forces polítiques tenen un interès específic a afectar la reputació de Barcelona”
Albert Batlle, tinent d’alcalde de Seguretat

En aquest sentit, Batlle explica que va desmentir periodistes i tertulians que morts com la de la treballadora d’un bingo a Tortosa s’haguessin produït a la ciutat. “Tenim un mort per apunyalament”, ha admès i ho ha qualificat de “fet greu” que es va produir fora del context de la festa: “Va passar al metro, deslligat de l’activitat festiva a l’avinguda de la Reina Maria Cristina”.

Batlle ha recordat que la investigació està en mans dels Mossos d’Esquadra i que serà el cos policial encarregat de fer públiques les conclusions a què arribi: “No puc donar més informació”.

Crida a recuperar l’autoestima

El responsable de Seguretat també ha fet una crida a recuperar l’autoestima de Barcelona. “Jo he passejat pel passeig de Gràcia durant el correfoc, per la rambla de Catalunya, per Nou Barris… i aquesta ciutat no és Beirut”. Per això, ha demanat que no es generalitzi que la ciutat no té llei i que està fora de control perquè “no és veritat”. “Això ho saben els barcelonins que hi viuen”, ha afegit.

El tinent d’alcalde de Seguretat també ha insistit que una vida “és insubstituïble”, però que una mort és un fet que es produeix periòdicament a les ciutats. No obstant això, també ha reconegut que aquest fet “ens interpel·la a tots”. Batlle ha remarcat que això no només passa a Barcelona, també a l’àrea metropolitana i a les grans ciutat i tots els cossos de seguretat “hem de veure què s’hi pot fer“.

Sis motos i sis contenidors cremats, i un comerç vandalitzat

Batlle també ha fet balanç de les destrosses durant els aldarulls de dissabte a la nit i ha detallat que es van cremar sis motos i sis contenidors, i es va vandalitzar un comerç. El màxim responsable de Seguretat de la ciutat, ha dit que es reunirà en els propers dies amb el president de l’eix comercial de la Creu Coberta i amb comandaments de la Guàrdia Urbana.

Cal separar les dades objectives de la percepció

Albert Batlle ha afirmat que la dimensió del dispositiu era la que corresponia. “Hem fet el desplegament d’agents de la Guàrdia Urbana i Mossos més important de tot l’estiu, tenint en compte que la festa té molts escenaris per tota la ciutat”.

També ha reiterat que “cal separar les dades objectives de la percepció que tenen la ciutania i els mitjans”. “Hem de veure com fem encaixar els fets objectius amb les percepcions, que també són importants”, ha reconegut. Sobre dades, ha detallat que la participació en la festa major ha estat massiva, amb més d’un milió de persones. També ha remarcat que 90.000 persones van assistir al Piromusical a Maria Cristina, l’esdeveniment més massiu que es va viure amb “normalitat total” al mateix emplaçament que s’ha posat en el punt de mira, arran del jove mort.