Pocs minuts després de la compareixença doble en què l’alcaldessa, Ada Colau, i el futur primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, han desgranat quina serà la composició del nou govern, hi han reaccionat els grups de l’oposició amb visions força diferents. Ciutadans és el partit que ha carregat més durament contra un pacte perquè considera que ha construït “un govern dèbil”, Esquerra considera que “neix amb un defecte de fàbrica”, i Junts per Catalunya posa en dubte que siguin un govern fort i cohesionat. En canvi, els populars han donat un vot de confiança al nou govern de comuns i socialistes.

Un “déjà vu” del mandat anterior

La primera en valorar el pacte ha estat Luz Guilarte, regidora de Ciutadans, que també ha estat la més crítica. I ha començat dient “per fi”, perquè creu que l’anunci ha trigat massa a arribar. Guilarte considera que es tracta d’un “déjà vu” del mandat anterior i ha vaticinat que “serà un govern dèbil i inestable”. Tot i que el pacte el signen socialistes i comuns, la regidora de la formació taronja considera que el soci preferent del PSC a Catalunya és “el supremacisme de Torra”, ha dit, i en canvi, per als comuns, són “els independentistes”.

Tampoc no hi veuen un govern fort ni des d’Esquerra ni des de Junts per Catalunya. Jordi Coronas, regidor d’Esquerra ha assegurat que “neix amb un defecte de fàbrica” perquè els socis de govern tenen dos visions diferents sobre dues qüestions fonamentals: els drets i els llibertats, i els temes importants de Barcelona. També considera que més que entesa, entre comuns i socialistes hi ha una relació de “desconfiança” i que aquest és un “pacte a mida del PSC”. Malgrat tot, ha dit que caldrà esperar a veure què fa el nou govern.

De la seva banda, Jordi Martí, del Grup Municipal de JxC, assegura que el fet que la insistència de Colau i Collboni en parlar d’un govern fort, demostra que no ho són, i ha afegit que “tenim el govern que ha volgut Manuel Valls”.

Dubtes també sobre el consens

Tampoc no ha convençut a la majoria de l’oposició la crida al consens. La polèmica i les queixes de l’oposició sobre la proposta de cartipàs de comuns i socialistes han estat l’argument que han esgrimit. Guilarte de Ciutadans, ha estat la més incisiva i en una al·lusió directa a Collboni, ha assegurat que el consens de què parla el socialista no l’han vist per enlloc. “Consens?” s’ha preguntat, i ha assegurat que, de moment, només han mostrat “menyspreu a l’oposició”.

Jordi Martí també ha estat crític però ha dit que “agafa el guant de Colau i Collboni per mantenir aquest consens” i els ha exigit que “demostrin que és veritat” acceptant i negociant els plantejaments que va fer aquest dimarts la majoria de grups de l’oposció sobre el cartipàs municipal.

Josep Bou, l’únic que parla de “confiança i esperança”

El popular Josep Bou n’ha fet la valoració més optimista i ha estat l’únic en exhibir “confiança i esperança en Colau i Collboni”. Ha assegurat que “la música li agradat” i, fins i tot, que li ha semblat “perfecte” que parlin de servei a una ciutat plural, amb entesa i diàleg. No obstant això, també ha dit que cal esperar a l’acció de govern. Bou ha assegurat que faran una oposició constructiva.

Manuel Valls veu amb bons ulls el pacte

La candidatura de Manuel Valls també ha valorat l’acord. En un tuit, l’ex-primer ministre francès veu positiu el pacte entre comuns i socialistes. Diu que avui s’ha complert la condició que ell va plantejar en la investidura d’Ada Colau per evitar un alcalde independentista.