(ACN) El PSC i JxC han arribat a un acord per governar junts la Diputació de Barcelona. El pacte inclou que la presidència serà per als socialistes. Segons va avançar ‘El Periódico’ i va confirmar a l’ACN fonts del partit, aposten per l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, perquè sigui la presidenta de la Diputació de Barcelona. Totes dues formacions tenen 23 diputats, 16 dels socialistes i 7 dels postconvergents, i no arriben a la majoria absoluta. Per escollir president de l’ens es necessita majoria absoluta en primera volta, però en una segona votació només és necessari obtenir majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra. L’acord preveu que les dues formacions participin en el govern de l’ens. El consell nacional del PSC delegarà dissabte en la permanent de la comissió executiva del partit la designació del candidat a la presidència. Esquerra Republicana ha apel·lat aquest divendres a la responsabilitat de JxCat i ha explicat que fins la data de constitució de la Diputació de Barcelona intentaran “capgirar” l’acord de govern a la corporació del PSC i JxC.

El pacte també obliga les dues formacions a elaborar el pla d’actuació de mandat per al període 2019-2023 i a constituir una comissió de treball paritària per fer seguiment de l’assoliment dels objectius més estratègics. En tot cas, PSC i JxC també deixen clar que en tots aquells afers de posicionament polític “aliens a l’àmbit competencial propi” de la Diputació, actuaran “d’acord amb el seu programa”.

A l’acord les dues formacions justifiquen les seves posicions en la “pluralitat” i “diversitat” de les opcions polítiques que han triat els ciutadans dels municipis de l’àmbit metropolità a l’hora d’escollir els seus representants municipals. També indiquen que els comicis locals constitueixen “un fet diferencial, una singularitat” i que guarden “una clara relació” amb l’heterogeneïtat del territori.

A més, afirmen que el proper mandat de la Diputació de Barcelona “ha de continuar centrant-se” en el reforç dels governs locals, i que la seva prioritat han de ser “les polítiques pròpies” d’aquests governs i “l’optimització de recursos propis”. En aquest sentit, un dels “objectius bàsics” que marca l’acord passa per la millora de la cohesió territorial i social dins l’àmbit d’intervenció de la Diputació de Barcelona.

El pacte entre PSC i JxC també aposta per “refer” el discurs municipalista després de la crisi “en el marc també d’una nova organització territorial” en què municipis i vegueries siguin “els eixos des d’on pivoti el nou model territorial del país”.

Altres eixos bàsics passen per “la consecució de la cohesió territorial” expressada per la regla “igualtat d’accés a serveis, polítiques públiques i equipaments” dels habitants “independentment del municipi on visquin”. La lluita contra el canvi climàtic; el desenvolupament local a través de l’economia social, el treball i la innovació; els serveis a les persones, les polítiques d’igualtat i la diversitat, o la cultura i l’educació –potenciant els aspectes que ajuden al combat contra la desigualtat–, són altres objectius del pacte.

Un altre punt que els dos partits subratllen és la necessitat de replantejar les “actuals estructures de gestió” de la mateixa Diputació per adaptar-les “més encara” als objectius d’eficiència necessaris. En tot cas, PSC i JxC deixen clar que qualsevol reforma “ha de tenir present” que el “millor recurs” d’aquest ens administratiu és “el seu personal”. Però sí que s’aposta per la transformació digital, la transparència i la millora del govern local.

L’encara vicepresident de la Diputació de Barcelona i candidat d’ERC a presidir l’ens, Dionís Guiteras, ha indicat que els republicans estan oberts fins l’últim dia a pactar amb la formació de l’expresident Carles Puigdemont, però ha avisat que “han de voler-ne parlar”. En aquest sentit, ha lamentat que JxCat hagi decidit pactar amb el PSC quan en una reunió ERC “els havia garantit la majoria per tirar endavant la presidència i el govern”. Per això Guiteras ha atribuït la decisió de pactar amb el PSC en lloc d’ERC “quan havia les mateixes condicions i possibilitat de millorar-les” a les batalles internes de JxC i al fet que en alguns sectors donar la presidència a ERC els sembli “horrible”.