Com és tradició, la Diada ja escalfa motors el dia anterior. Centenars de persones han participat aquest dilluns en la setena Marxa de Torxes per la Llibertat, organitzada per l’associació cultural Vibrant i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). La llum ha honorat un any més els caiguts durant el setge a Barcelona l’any 1714.

La Marxa de Torxes més multitudinària s’ha iniciat a les set de la tarda a la plaça de Valentí Almirall, davant la seu del districte de Sant Martí, i ha recorregut diversos carrers fins al Fossar de les Moreres. Durant el recorregut s’hi han sumat altres comitives sectorials de l’ANC, la majoria de les quals s’han trobat al davant de l’Arc de Triomf.

Diverses columnes de la marxa de les torxes es troben a l'Arc de Triomf

A les 21 h, tots els assistents han confluït al Fossar de les Moreres, on s’han fet parlaments i una ofrena floral. S’hi ha cantat ‘Els segadors’ i cridat “Llibertat”.

L’estela de gent ha estat encapçalada per una recreació històrica d’un contingent del darrer Exèrcit de Catalunya. Una desena de persones portaven la vestimenta de soldats de regiments diversos que van lluitar en la Guerra de Successió en defensa de les llibertats de Catalunya. Els centenars de persones que els seguien mostraven símbols i han cridat consignes independentistes.

Què simbolitza el foc?

El recorregut s’ha fet, tal com s’anomena l’acte, amb torxes enceses quan ha caigut el sol. Segons organitzadors i participants, el foc representa la llum enmig de la foscor. A banda de Barcelona, la marxa també s’ha fet a altres municipis de Catalunya i serveix d’anunci per a la Diada.