Poc després del final de la manifestació de l’Onze de Setembre, els accessos a algunes parades de metro s’han començat a omplir i s’hi han format cues. Molts dels assistents s’han dirigit caminant fins a punts més allunyats de la Diagonal. En algunes estacions, personal de Seguretat i treballadors de TMB, conjuntament amb voluntaris de l’ANC, han fet restriccions als accessos per evitar aglomeracions a les andanes. L’Ajuntament ha informat que s’han regulat les estacions de Maria Cristina (L3), la Sagrada Família (L2), Diagonal (L3 i L5) i La Monumental (L2).

Al vespre, però, la normalitat ja ha tornat al metro. L’afluència de gent ha baixat. Els autobusos organitzats per l’Assemblea procedents de tot Catalunya tampoc no han tingut problemes per sortir de la ciutat. Havien aparcat a diversos carrers de l’Eixample, com al carrer de la Marina o el d’Aragó, a tocar dels manifestants. Això ha provocat que s’hagin esperat fins a mitja tarda per per poder marxar. La tornada no ha estat caòtica, però sí lenta. 

Poc després de les 18 h el trànsit rodat també ha començat a intensificar-se al centre i les sortides de Barcelona. A partir de les 20 h, s’ha anat recuperant la normalitat. En el moment de la reobertura del carrer d’Aragó s’han generat algunes retencions perquè molts manifestants volien marxar de la zona amb el seu vehicle propi i molts carrers encara estaven tancats, un fet que provocava efecte embut. Al vespre, la circulació ja era fluïda.

L’avinguda Diagonal s’ha reobert per trams. No serà fins a les 23 h, quan els operaris retiraran l’escenari de Palau Reial, que tornarà a estar operativa la via.

Mobilitat fluïda les hores prèvies

Moure’s per Barcelona a primera hora ha estat a l’abast de tot tipus de vehicles. A mesura que ha avançat el dia s’ha anat restringint l’accés als carrers més propers a la manifestació. Els talls de trànsit en alguns espais cèntrics com l’Arc de Triomf han començat ben d’hora.

Els que arribaven a la ciutat de fora i han optat pel cotxe han preferit entrar d’hora a Barcelona per estalviar-se embussos. Els que hi han accedit en els gairebé 2.000 autocars contractats per a l’ocasió, ho han anat fent al llarg del matí. Tot i que la recomanació de la Guàrdia Urbana era evitar el cotxe privat, alguns ciutadans han optat per aquest transport, amb un objectiu clar: aparcar aviat a prop de la manifestació però en un lloc que els permetés sortir ràpid cap a casa.

A banda dels talls de trànsit a la Diagonal, hi ha una altra afectació que deixa una imatge poc habitual: els laterals de la Diagonal buits de cotxes i motos aparcats. Les grues han retirat les darreres motos que quedaven estacionades a les voreres i als aparcaments.

Els carrers de Barcelona han comptat també amb més d’un miler de motos que s’han sumat a la convocatòria Motos per la Independència. Una altra imatge curiosa del dia ha estat l’arribada de 300 tractors.