Els Mossos d’Esquadra han identificat 102 lladres multireincidents a Barcelona, que han actuat de forma molt activa l’últim mes. Ho ha explicat la coordinadora d’Investigació a la regió de Barcelona dels Mossos, Sònia Rius, en la segona sessió de la comissió no permanent de l’Ajuntament per lluitar contra la multireincidència. Segons Rius, els 102 delinqüents són els més actius del conjunt de 174 multireincidents que la policia catalana ha detingut durant l’últim mig any a la ciutat.

Davant del fenomen, Sònia Rius ha demanat que es consolidin els dos jutjats ràpids que hi ha a Barcelona per poder processar els multireincidents: “És fonamental tenir el segon jutjat fins al 2025”, ha assegurat. Per la seva banda, el cap de la Unitat d’Investigació de la Guàrdia Urbana, Juan Guzmán, ha explicat que els mòbils són els objectes predilectes dels lladres i ha dit que “s’han de modificar els protocols de col·laboració entre els cossos policials per reforçar la investigació sobre el terreny”.

La Copa Amèrica durà més delinqüents?

També ha participat en la segona trobada de la comissió el responsable de Seguretat de la delegació del Govern espanyol, Juan Venegas, encarregat de la gestió de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a la ciutat. Venegas ha alertat que molts delinqüents multireincidents es desplaçaran a París pels Jocs Olímpics d’aquest estiu (del 26 de juliol a l’11 d’agost), i que després “pot ser que es traslladin a Barcelona per la Copa Amèrica de vela”.

Per la seva banda, el membre de la Comissió de Normativa de l’ICAB, Emilio Zegrí, ha aprofitat l’avís de la Copa Amèrica per demanar que l’administració de justícia acceleri un reforç dels jutjats per agilitzar la lluita contra la multireincidència: “Aprofitem la Copa Amèrica com a bona embranzida per consolidar el segon jutjat ràpid”, ha dit. Fa uns mesos, l’ICAB va proposar que el Codi penal prevegi penes de presó per robar telèfons mòbils.

Lluny de demanar un enduriment del Codi penal, el síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, s’ha mostrat partidari de buscar alternatives per fer “una supervisió i un acompanyament dels delinqüents”. En aquest sentit, ha proposat que se’ls faci una localització permanent i que se’ls imposi com a pena fer treballs en benefici de la comunitat.

Endurir el Codi penal, o no. Els grups municipals en diuen la seva

Jordi Martí Galbis (TriasxBCN) ha apuntat que Guàrdia Urbana i Mossos han de poder-se compartir informació “amb immediatesa”. Albert Batlle (PSC) ha defensat una modificació penal, però des d’un sentit “reeducatiu” i ha fet una crida a “no fomentar la impunitat”.

Marc Serra (BComú) ha afirmat que el fenomen de la multireincidència és global i que “no ha estat el problema d’un alcalde o alcaldessa en concret”. Alhora s’ha preguntat si el que cal és una reforma del Codi penal o més recursos judicials. Jordi Coronas (ERC) no s’ha oposat a endurir el Codi penal, però tampoc s’hi ha posicionat a favor. “No resoldrà el problema. No necessàriament un país amb un Codi penal més dur és mes segur”, ha afegit.

Juan Milián (PP) ha criticat impunitat dels delinquents a Barcelona que “crea un efecte crida” i també ha defensat que calen més jutjats. Des de Vox, Gonzalo de Oro, ha dit que “el problema és que la policia té molt poc suport de la classe política”.