Els delictes a Barcelona van a l’alça. Segons les dades que han posat en comú els diferents cossos policials a la Junta Local de Seguretat, el 2023 a la ciutat hi va haver un 8,6 % més de fets delictius que l’any 2022. En total se’n van registrar 209.805, dels quals gairebé la meitat (un 48 %) van ser furts. Aquest segueix sent el tipus de delicte més habitual a Barcelona: n’hi va haver 100.944 en tot l’any (6,5 % més que el 2022) o el que és el mateix, uns 277 furts cada dia de mitjana.

El cert és, però, que l’increment dels delictes de l’any passat respecte al 2022 es va suavitzar durant la segona meitat de l’any, quan l’augment va ser del 4,2 %, mentre que durant el primer semestre l’increment va ser del 13,7 %. Aquest descens en la proporció, segons Pere Ferrer, director dels Mossos d’Esquadra, està vinculat a l’augment del nombre d’agents a la ciutat, que ha arribat als 3.300 efectius: “A Barcelona mai hi havia hagut tants mossos com ara i seguirem creixent en recursos”.

Tant els representants policials com els institucionals han coicidit en què les dades de 2023 reflexen la “tornada a la normalitat” després de la pandèmia. Han indicat que es tracta d’un any caracteritzat per la tornada dels turistes en massa a la ciutat, amb un augment de les pernoctacions i un total de més de 4.700.000 passatgers que han arribat al port de de la capital catalana.

Els robatoris amb força al carrer, també a l’alça

De les dades que han presentat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, també en destaca l’augment del 4,6 % dels robatoris amb violència o intimidació a la via pública. Segons els cossos policials, l’any passat hi va haver un total d’11.701 robatoris d’aquest tipus, que van resultar en 3.376 detencions (un 30 % més que el 2022).

Pel tipus d’objecte sostret, els telèfons mòbils ocupen la primera posició (55 %), seguits de les bosses de mà (17,6 %), els rellotges (8,7 %) i les joies (també un 8,7 %). En un 30 % dels casos, la víctima va patir algun tipus de lesió. La majoria de detencions que es fan en aquest àmbit es duen a terme a través del pla Tremall, contra la reincidència. En aquest sentit, durant el 2023 es van detectar 526 delinqüents multireincidents, als quals se’ls han imputat 6.169 fets (la majoria furts i robatoris amb violència). De fet, els cinc multireincidents més actius de la ciutat acumulen un total de 228 antecedents. 

La lluita contra la multireincidència, una de les prioritats de la Junta de Seguretat

Tant Albert Batlle, tinent de l’alcaldia de Prevenció, Seguretat i Convivència, com Pere Ferrer han destacat el problema de la multireincidència a la ciutat. Tots dos han posat en valor la feina policial però han reclamat que “necessitem més instruments legislatius, tant des del punt de vista processal, com des de la legislació penal per combatre-la, així com la necessitat de reforçar jutjats“, una petició que ve avalada per la fiscal provincial de Barcelona .

En aquest sentit, Albert Batlle ha reclamat una participació molt més activa de la Fiscalia i la judicatura. “Calen més instruments legislatius i processals”, ha afirmat el tinent d’alcalde que ha considerat que la col·laboració policial és bona. Paral·lelament, ha opinat que la modificació del codi penal per resoldre la multireincidència “no ha donat els resultats esperats”.

Es disparen les estafes, sobretot a internet

De la Junta Local de Seguretat també en crida l’atenció el pic d’estafes que es van denunciar l’any passat: es van disparar un 35 %, convertint-se en un dels fets delictius que més va créixer. Els cossos policials ho atribueixen, sobretot, a estafes fetes a través d’internet i de xarxes socials.

Un altre dels tipus de fet delictiu que també es va incrementar amb escreix són els robatoris amb força a establiments: l’any passat n’hi va haver un 40 % més que el 2022. Per contra, han caigut un 1 % els robatoris amb força a domicilis i hi ha hagut gairebé un 6 % menys de robatoris amb força a l’interior de vehicles.

Pel que fa a les violències sexuals, l’any passat hi va haver un 24 % més de denúncies en aquest àmbit a Barcelona; també van créixer un 5,9 % els fets relacionats amb delictes contra la salut pública (drogues) i es van desmantellar un total de 186 punts de venda d’estupefaents. En el marc del Pla endreça, la Guàrdia Urbana va interposar un total de 82.793 denúncies relacionades amb fets incívics, quasi un 13 % més que el 2022.