Després del desallotjament aquest dijous al matí de La Tancada, l’espai ocupat a l’antiga Escola la Massana, l’Ajuntament de Barcelona ha fet una valoració del dispositiu policial. El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha assegurat que les persones que hi vivien ho feien amb “situacions degradades”. Afirma que a l’espai hi havia “pudors i precarietat” i, fins i tot, “cert perill físic” per als ocupants. Per això creu que el desallotjament era necessari.

“Era un espai que no reunia cap tipus de condicions, una indignitat absoluta i hi havia necessitat de buscar un tipus de sortida”. I ha afegit que “el govern actual no pot permetre això de cap de les maneres”. Explica que a les persones desallotjades se’ls han ofert alternatives d’habitatge, però que la majoria les ha rebutjades.

400 intervencions policials el darrer any

Durant el dispositiu, amb un centenar d’efectius policials, s’han identificat 37 persones, 36 homes i una dona. D’aquestes, dues han estat detingudes, una altra ha quedat com a investigada i cinc més han estat posades a disposició de la Policia Nacional. Segons la Guàrdia Urbana, entre tots acumulen 149 antecedents per fets delictius.

De fet, Batlle ha afirmat que en el darrer any hi ha hagut fins a 400 intervencions policials en aquest espai, la majoria per problemes de convivència. “Era un centre de conflictes i indignitat”, ha dit.

Cinc persones allotjades al CUESB

Segons han informat fonts municipals, de les 37 persones desallotjades, els Serveis Socials de Barcelona han atès 10 persones. D’aquestes, vuit han acceptat atenció social i, d’aquestes, cinc han acceptat ser allotjades al CUESB. En cas d’arribar una alerta per part dels equips dels Serveis Socials, aquesta xifra podria créixer. En canvi, la resta de persones desallotjades han rebutjat ser ateses pels serveis de l’Ajuntament.

Un futur espai cultural

Des de l’Ajuntament també defensen que el desallotjament s’ha fet amb totes les garanties jurídiques i l’autorització judicial corresponent. Ara, es vol destinar aquest espai a usos culturals per al barri. “El que serà un propòsit de l’Ajuntament serà evitar la degradació que aquests espais han experimentat els darrers anys”. Assegura, també, que al llarg d’aquest matí ha rebut felicitacions pel desallotjament. “És una bona notícia per al barri del Raval, més enllà de l’oposició de diferents sectors”, afirma.