La Candela té 23 anys, es casa l’any que ve i ha vingut des de Mallorca per comprar un dels 500 vestits de núvia de segona mà que ha posat a la venda la botiga de segona mà Solidança a partir de 30 euros. “Volia un vestit de segona mà, perquè és només per a una nit”, explica. N’hi ha de totes les talles i estils: “Ha de ser especial, però si ha passat per una altra persona, no m’importa”.
Una altra noia, de la mateixa edat, ha trobat a la botiga Solidança la seva solució ideal: “Tot és molt costós en una boda i estem molt contentes, perquè mai trobaràs un vestit tan bonic a aquest preu”. Havia comprat el tiquet per assegurar-se un dels vestits i ha arribat aviat, però ha hagut d’esperar una hora. La Laura, en canvi, ja té el vestit per a la cerimònia, però en vol un altre: “Aquest ha de ser un segon vestit per al canvi a la festa”.
“Ho repetirem, segur”
“Sabíem que tindria bona acollida, però no ens n’esperàvem tanta. Ho repetirem segur”, afirma l’Andrea Membrado, responsable de comunicació de Solidança. Al local tenen més de 500 vestits, a més de vels, sabates i altres complements. S’hi han inscrit unes 350 persones, però al ritme de les primeres hores del matí, calcula que al llarg del dia poden passar unes 600 persones. “Buscarem un lloc més gran”, afegeix.
Una campanya amb impacte social
Els vestits nupcials són el millor exemple del valor de la reutilització. El més habitual és posar-se’ls un sol dia i després deixar-los a l’armari, però la majoria podrien tenir una segona vida. Un bon exemple d’aquest reciclatge és la iniciativa que ha engegat aquesta botiga amb la recollida de roba a través del programa Roba Amiga.
Més enllà d’allargar la vida útil de la roba i reduir els residus tèxtils, aquesta campanya també té un impacte social. Solidança invertirà tots els beneficis obtinguts de la venda dels vestits a fomentar la inserció sociolaboral de les persones vulnerables amb qui treballa.
59.981 tones menys de CO2
Solidança calcula que anualment dona una segona vida a 7.694 tones de roba, un reciclatge que evita l’emissió de 59.981 tones de CO₂ a l’atmosfera procedents de la producció, el transport i la gestió dels residus tèxtils. “Teníem un producte —vestits de núvia— al qual no sabíem com donar sortida, perquè n’estàvem acumulant molts, de molts anys”, apunta Membrado.