Un grup de veïns de Vallcarca s’han construït una marquesina amb les seves pròpies mans per tenir un aixopluc per esperar l’autobús de la línia 87 al carrer de la Farigola. Ja fa temps que reclamen algun tipus d’infraestructura però, segons ha explicat l’Associació Veïnal Som Barri al seu compte d’X, “mai arriba”. En aquest sentit, han denunciat que “al PSC li agrada molt la pel·lícula El 47, però no l’han entès”. La marquesina està feta a partir d’elements de fusta i té també un banc per poder-hi seure.
Fa un temps, també com a reivindicació, els veïns van construir un banc de fusta a la vorera per esperar l’autobús asseguts. En aquella ocasió, però, la Guàrdia Urbana de Barcelona el va retirar. Aquest dijous, la policia local també s’hi ha presentat, però no han pogut desmuntar la marquesina perquè el terreny en què es troba és privat. L’associació ha declarat l’acció com “una victòria veïnal més”.
L’Ajuntament assegura que la marquesina no cap al carrer de la Farigola
El consistori justifica que en aquesta parada del carrer de la Farigola “no és possible instal·lar-hi una marquesina, ja que no compleix els criteris d’accessibilitat a l’espai públic“. A Barcelona, aquesta infraestructura ha de tenir una amplada “d’almenys 1,5 metres” i la vorera d’aquest carrer en fa 1,8. L’Ajuntament justifica que la col·locació de la marquesina deixaria una distància “insuficient per complir la normativa”.
A més, el consistori assegura que no pot prendre com a exemple la marquesina instal·lada pels veïns de Vallcarca perquè “no es troba a la vorera, sinó al solar adjacent”, i les parades d’autobús “estan sempre situades a l’espai públic, no en espais privats”.
Autogestió al barri
Des de Som Barri han explicat que aquesta és una acció més de la “tradició d’organització popular de Vallcarca”. “Igual que s’ha fet una marquesina, s’ha plantat un hort, s’ha posat un taller de reparació de bicicletes i s’han eixamplat voreres” han afegit. “Aquesta és la manera de funcionar del barri” han reivindicat.
En aquest sentit, han criticat la “deixadesa dels solars de la zona”. Concretament, han detallat que l’espai on s’ha instal·lat la marquesina porta 15 anys buit. Han volgut remarcar que hi ha dos assentaments al barri on hi viuen famílies que també ocupen solars en desús. “La comunitat gitanoromanesa que viu allà està perfectament integrada al barri i l’Ajuntament els vol desallotjar sense oferir cap alternativa”, ha afegit.