Un grup de militants d’ERC de Barcelona crítics amb la direcció han decidit presentar-se a les primàries del partit per escollir candidat a l’alcaldia, que es faran el 26 d’octubre. L’encapçala l’economista Xavier Martínez-Gil, que té fins a l’11 d’octubre per recollir els avals que li permetin enfrontar-se amb l’altre aspirant, l’encara conseller Ernest Maragall. Precisament, els militants crítics consideren que la renúncia d’Alfred Bosch i que ell mateix assenyalés Maragall com a substitut “és poc republicà”.

En la presentació de la candidatura, Xavier Martínez-Gil ha apuntat que la marxa d’Alfred Bosch i la “designació” d’Ernest Maragall “no sembla una decisió gaire democràtica, sinó presa des d’un despatx sense portes ni finestres”. L’aspirant a les primàries ha afegit que ERC necessita “llum, taquígrafs i transparència en les decisions”. Asseguren que la seva no és una candidatura contra ningú sinó per “reforçar la democràcia interna” d’ERC a Barcelona.

A Martínez-Gil l’han acompanyat dos militants més. Mati Duque ha qualificat de “monàrquic” que Bosch demanés el suport de la militància a Ernest Maragall. Duque ha afegit que Maragall hauria de donar-se “de baixa per pensionista” per l’edat que té, i ha afirmat que no representa ERC perquè “porta tatuat al front un altre partit”. Manel Pérez ha dit que “triar un candidat pel cognom que porta és poc republicà” i ha demanat al partit que “no confongui la unitat amb la lleialtat cega”.