Les qüestions formals per la delegació de vot dels diputats processats per rebel·lió pel jutge Llarena han provocat aquest dijous un greu enfrontament entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana al Parlament. La falta d’entesa sobre com mantenir vigents els drets polítics dels diputats suspesos ha provocat la suspensió de la Mesa del Parlament durant vuit hores i finalment, l’ajornament del ple del Debat de Política General fins el dimarts 9 d’octubre.

Les tensions han esclatat a mig matí, quan Junts per Catalunya ha presentat un escrit perquè Puigdemont, Turull, Rull i Sànchez puguin mantenir la delegació de vot utilitzada fins ara, sense fer servir el mecanisme aprovat aquest dimarts, que inclou l’expressió “designació de substituts”El grup ha comunicat a la Mesa del Parlament que Albert Batet continuarà votant en representació de tots quatre. Tot i que el president de la cambra, Roger Torrent, ha acceptat el canvi, tant ell com els lletrats de la cambra han reclamat al grup que siguin els quatre diputats els que signin personalment l’escrit, per tant, que notifiquin ells mateixos la seva voluntat i no el portaveu del grup.

Els diputats d’Esquerra, Oriol Junqueras i Raül Romeva, han designat un substitut, una fórmula a què s’ha negat Junts per Catalunya. Finalment, l’acord a què han arribat tots dos partits després de sis hores de reunions preveu que els quatre diputats suspesos de JxC, Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, ratifiquin la seva delegació de vot que van registrar al maig, abans que el magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, els suspengués. La Mesa del Parlament també hi ha donat l’aprovació.

Els lletrats del Parlament no avalen l’acord

L’acord s’ha assolit tot i que els lletrats del Parlament no avalen la fórmula triada. Consideren que no s’adequa a la “designació” d’un diputat substitut que exerceixi els drets dels afectats en suspensió. També hi veuen un “defecte formal” que no activa la delegació de vot dels afectats. Per tant, sostenen que no s’haurien de comptar els seus vots al ple.

Ciutadans, el PSC i el PP demanen una reconsideració a la Mesa

Des de l’oposició, Ciutadans, el PSC i el PP han demanat a la Junta de Portaveus que es reconsideri la decisió. I més enllà de l’àmbit estrictament polític, torna a planar l’amenaça judicial sobre els representants de la Mesa del Parlament. Ciutadans ha advertit que podria querellar-se contra el president de la Mesa, Roger Torrent, si manté la voluntat de no fer cas de les advertències dels lletrats del Parlament.