El president de la Generalitat, Quim Torra, ha lliurat aquest dijous la Medalla d’Or de la Generalitat a Carme Forcadell, Carles Viver i Pi-Sunyer i RCR Arquitectes. L’expresidenta del Parlament, en presó preventiva al centre penitenciari del Catllar, no ha pogut acudir personalment a l’acte i ha estat el seu marit el que ha recollit la medalla i s’ha adreçat als presents al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. El moment en què s’ha lliurat la Medalla d’Or a Forcadell ha aixecat un aplaudiment unànime de la sala, que ha acabat amb crits de “Llibertat, llibertat”.

El decret de concessió de la Medalla d’Or ha posat en relleu la “destacada trajectòria” de Carme Forcadell “en la defensa dels drets humans, el parlamentarisme i les llibertats fonamentals, així com el foment de la llengua i la igualtat efectiva de gènere”. De Carles Viver i Pi-Sunyer, el govern en reconeix “la destacada trajectòria en l’àmbit del dret i la ciència política” i el “compromís amb la democràcia i la llibertat del nostre país”. Pel que fa a l’estudi RCR Arquitectes, el decret de concessió en ressalta “la trajectòria en l’àmbit de l’arquitectura, el paisatge i l’art” i la “projecció internacional obtinguda a través d’una obra que dona a conèixer el nostre país amb prestigi i gran interès cultural”.

La Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya és la màxima distinció honorífica que atorga el govern català per reconèixer les persones i col·lectius que amb la seva aportació hagin prestat serveis rellevants, destacats, eminents o extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic.