(ACN) El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha fet una crida a “estar a l’alçada del moment històric” i donar una resposta “col·lectiva” a la sentència del judici del procés amb “tota determinació i valentia política”. Ho ha dit en l’acte “Pels drets i les llibertats, absolució”, que organitza l’entitat amb motiu de la Diada a les portes de la sentència del Tribunal Suprem sobre el judici del procés. Durant l’acte, que ha aplegat més d’un miler de persones a l’Arc del Triomf, s’ha llegit una carta del president de l’entitat, Jordi Cuixart, des de la presó. També hi ha participat a través d’un vídeo l’alcaldessa, Ada Colau, i hi han assistit representants de JxCat, ERC, els comuns i la CUP

En el seu discurs, Mauri ha defensat que caldrà donar resposta a una sentència no absolutòria amb les “grans majories” que representen el 80 % i que rebutgen la repressió i demanen una solució política. “Ens necessitem a tots més que mai perquè la resposta a la sentència ha de ser col·lectiva”, ha repetit. “No hi ha solucions màgiques, però hem d’estar a l’altura del moment històric” ha argumentat. També ha parafrasejat Cuixart afirmant que “tots els drets condemnats hauran de ser exercits, també el dret a l’autodeterminació”, ha defensat Mauri.

El vicepresident de l’Òmnium també ha enviat un avís a l’estat espanyol, perquè si no hi ha una solució, “tindrà un problema amb les seves institucions i la seva democràcia”. Mauri també ha dit que hi ha “nul·la independència judicial” perquè la “fiscalia els ha donat per condemnats, obviant la presumpció d’innocència”.

Cuixart situa la “defensa permanent del diàleg” com a única via per resoldre el conflicte

De la seva banda, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart,  ha assegurat que “ens volen dividir entre partidaris del diàleg i de la confrontació”, però la defensa permanent del diàleg és l’única via per resoldre el conflicte. A través d’una carta que s’ha llegit a l’acte, Cuixart afirma que aquest diàleg forma part de la “confrontació democràtica” amb aquells qui volen condemnar la llibertat d’expressió i el dret de protesta.
A la missiva, Cuixart també s’ha mostrat convençut que la societat sortirà reforçada malgrat el “despropòsit de la repressió” i ha posat com a exemple altres moments històrics com l’exili republicà del 39 i la “llarga nit del franquisme”. “Som un poble que reviscola, amb les seves contradiccions, sí, però sobretot les seves esperances. Tot això només té sentit si ho fem plegats”, ha conclòs.

Colau demana l’absolució

Alcaldes de diferents colors polítics han demanat “llibertat, solució política i absolució” a través d’un vídeo. Destaca la participació de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, acompanyada dels alcaldes de Tarragona, Lleida, Girona, Berga, Sant Feliu de Llobregat i Port de la Selva. Colau ha qualificat de “barbaritat” que Cuixart i altres líders s’hagin passat dos anys a la presó. “Com a demòcrata crec que és imprescindible defensar la llibertat d’expressió i de manifestació de totes les persones, també de les que discrepem. Per això demano absolució”, ha dit Colau.
També han estat protagonistes de l’acte els familiars dels líders polítics i independentists presos. Esther Cuixart, Laura Masvidal i Bernat Pegueroles han llegit una carta adreçada a “presos i exiliats” feta a partir de fragments de cartes anònimes. També ha participat en l’acte la dona de Jordi Cuixart, Txell Bonet. L’acte ha combinat els discursos amb actuacions musicals i imatges que s’han projectat en una pantalla just davant l’Arc del Triomf.