D’altra banda, el president del PDeCAT ha lamentat que finalment no hi hagi llista unitària per concórrer al 21-D, i s’ha dirigit implícitament a Esquerra per sentenciar que, si es vol reconèixer de debò la legitimitat del president destituït, s’ha de reconèixer a Puigdemont com a president siguin quins siguin els resultats. En una conferència al Fòrum Europa, Mas ha apuntat que el 21-D és una oportunitat que Catalunya no ha de desaprofitar per manifestar-se a favor o en contra de la independència. Al seu entendre aquestes eleccions poden servir per endreçar i reequilibrar la situació.

Demòcrates finalment es presenta amb la candidatura d’ERC – Catalunya Sí

Però en canvi, els que finalment aniran amb Esquerra a les pròximes eleccions del 21 de desembre són Demòcrates de Catalunya. Així ho ha anunciat el líder de la formació, Toni Castellà, qui ha assegurat que després d’esgotar totes les possibilitats de llista única han decidit format part de la llista transversal d’ERC – Catalunya Sí. Amb aquesta decisió s’ha unit a la candidatura encapçalada per Oriol Junqueras i Marta Rovira, que inclourà diversos independents, Esquerra, Avancem, MES i Demòcrates.

Castellà ha assegurat que l’únic programa que hi ha previst per al 21-D és el desenvolupament de la república de Catalunya i que la intenció d’aquesta candidatura és ocupar el centre de l’espai polític del país. Malgrat tot, ha volgut remarcar que “siguin quin sigui els resultats, cal demanar lleialtat al govern legítim de la república”. Demòcrates de Catalunya ha proposat mantenir Carles Puigdemont com a president de la república després de les eleccions del 21 de desembre. Però per si per la circumstància que fos Puigdemont no pogués agafar la seva acta de diputat o ser investit formalment, Demòcrates proposa mantenir la seva legitimitat com a president de la república reconeixent-lo en el càrrec, i que el nou president de la Generalitat fes les funcions de primer ministre “despatxant” amb Puigdemont i exercint el seu càrrec d’acord amb els postulats i plantejaments que pactin.