Els ciutadans immigrants que faci un any que visquin a Espanya i que demostrin que són a Barcelona un mínim de sis mesos podran demanar l’informe de veïnatge. A partir de desembre estarà disponible el document que hauran d’omplir els interessats. S’haurà de demanar a les oficines d’atenció al ciutadà i després d’entregar el document, la persona farà una entrevista amb un treballador social municipal que corroborarà tota la informació aportada i la situació de la persona a la ciutat.

Tres setmanes per aconseguir el document de veïnatge

El consistori calcula que, de mitjana, des que se sol·licita fins que s’expedeix el document, es trigarà tres setmanes. Aquest serà el document que ajudarà l’advocat de la persona sense papers a defensar-la davant d’un jutge en cas que la vulgui ingressar a un CIE. El director d’Atenció i Acolliment a Immigrants, Ramon Sanahuja, adverteix que el document no garanteix el posicionament del jutge, “no volem generar falses expectatives”, ha dit.

El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha explicat que el que es vol és “crear una nova legalitat municipal” per evitar que hi hagi “ciutadans de primera i de segona”. Asens ha assegurat que mentre no es pugui tancar el CIE, el consistori farà tot el que pugui per defensar els veïns.

Recurs a l’Audiència Nacional per tancar el CIE

I pel que fa el CIE de la Zona Franca, l’Ajuntament va presentar el 24 d’octubre passat un recurs a l’Audiència Nacional per tancar el centre. Recordem que al març va emetre una ordre de precintament perquè no tenia el permís d’activitat corresponent ni les mesures de seguretat adequades, però el Ministeri de l’Interior va optar per mantenir-lo obert. Ara el govern municipal espera que l’Audiència Nacional els doni la raó i tanqui el CIE.