Carme Forcadell tornarà a presentar-se en una llista electoral d’Esquerra Republicana, 10 anys després. La presidenta del Parlament de Catalunya ja havia exercit de regidora del partit a l’Ajuntament de Sabadell entre el 2003 i el 2007. Entre el 2001 i el 2004, Forcadell també havia format part de l’executiva de la formació republicana.

Junqueras apunta a Rovira com a presidenta

Junqueras, que, segons el que va aprovar dissabte el Consell Nacional del partit, encapçalarà la llista per Barcelona, assenyala Marta Rovira com a futura presidenta de la Generalitat: “Va sent hora que en aquest país una dona estigui al capdavant, una dona que mai no es rendeix, amb una determinació i un convenciment inigualables, assenyada i audaç alhora, tossuda i obstinada però també dialogant i pactista. Tots al seu costat, no la deixem mai sola. República té nom de dona“.

També fa una crida a allargar la mà als comuns: “També ens cal teixir complicitats amb aquells que, dissortadament, equiparen república i 155. Per dolorosa i incomprensible que de vegades ens resulti la seva actitud. És igual. La mà l’hem de tenir estesa”.

Oriol Junqueras també s’ha sumat a les veus del sobiranisme que, en les darreres hores, han fet autocrítica en públic. Des del centre penitenciari madrileny reconeix, en una carta, que “s’ha comès errors” en creure, amb ingenuïtat, “que l’Estat mai no s’atreviria a aplicar aquests nivells de repressió”.

Reguitzell de veus que fan autocrítica

Les crítiques també han arribat des del PDeCAT. L’expresident Artur Mas i la coordinadora general del partit, Marta Pascal, s’han sumat al reconeixement d’errors, sobretot pel que fa a la gestió del temps i a la necessitat d’ampliar la majoria social que dona suport a la independència.

Per part dels republicans, Anna Simó ha admès que “en la pròxima legislatura la via unilateral és impossible“.

El PDeCAT no preveu tancar la llista fins a l’últim dia

La candidatura del PDeCAT -Junts per Catalunya- l’encapçalarà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ara exiliat a Brussel·les, però la resta de membres no s’han fet públics. Es parla d’alguns noms que agraden al president, entre els quals l’exdelegat del govern català a França, Martí Anglada, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, o el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya i president del Comitè Olímpic Català, Gerard Esteva. No hi seran ni la coordinadora general del partit, Marta Pascal, ni tampoc el president actual del Grup Parlamentari de Junts pel Sí, Lluís Corominas. El partit ha donat màniga ampla a Puigdemont perquè configuri la seva llista amb els membres del partit que consideri oportuns, i també amb independents i alcaldes catalans que facin de la llista una proposta transversal i plural.