Puigdemont ha lamentat que finalment no s’hagi pogut formar una llista unitària amb ERC i la CUP “per les raons que siguin”, i ha admès que hi ha hagut “raons operatives” que han dificultat “un desafiament complex com aquest”. “És una decepció per tothom”, ha sentenciat Puigdemont, que ha anunciat que Junts per Catalunya presentarà una llista amb “moltes sorpreses positives” i amb “molta gent que no ha fet mai política”. També ha agraït al PDeCAT que s’hagi avingut a deixar-li fer una llista “més meva que de partit”.

Carles Puigdemont ha admès que “en aquests moments, l’Estat té carta blanca per fer el que vulgui” però ha advertit que “si un poble tria un candidat a ser president, l’estat li dirà que no ho pot fer?” Per això ha dit que PP, Ciutadans i PSC han d’aclarir si seguiran aplicant el 155 “si queden en minoria” perquè sinó, els ciutadans “s’haurien de preguntar si l’Estat espanyol és una veritable democràcia o no”.

L’opció de Marta Rovira com a presidenta

El president de la Generalitat ha evitat referir-se directament a la carta d’Oriol Junqueras en què obria la porta perquè Marta Rovira sigui la nova presidenta de la Generalitat. “Jo també desitjo que hi hagi una presidenta de la Generalitat algun dia”, ha afirmat, i ha reconegut el dret d’ERC “només faltaria” a presentar candidat propi per presidir la Generalitat si guanya les eleccions.

L’autocrítica després de la declaració d’independència

El president de la Generalitat ha reconegut que el govern català pensava que l’Estat espanyol controlaria “la pulsió autoritària amb què sol afrontar aquests problemes”. Segons Puigdemont, “pensàvem que, aquest cop, seuríem a una taula a negociar”. També ha explicat que, el dia abans de declarar la independència al Parlament, hi va haver contactes amb el Govern espanyol per convocar eleccions catalanes a canvi d’evitar el 155, però que l’Estat li va respondre “ja ho veurem”. Puigdemont ha admès que, a més de l’aturada del 155, va fer altres peticions com la retirada dels reforços policials de l’estat desplaçats a Catalunya, la sortida dels Jordis de la presó o el retorn de l’autonomia financera de la Generalitat.

Consellers a la presó

Puigdemont també ha afirmat que els consellers que estan a la presó “han de poder sortir ja” si es volen fer unes eleccions “amb normalitat”. El president ha dit que des de Brussel·les no s’ha pogut comunicar amb ells directament però que els ha “enviat papers” o missatges “a través d’advocats”. També ha admès que està “decebut” amb Santi Vila, no per la seva dimissió, sinó “per algunes coses que ha fet posteriorment”.