Mariano Rajoy ha fet la primera aparició pública després d’anunciar que no aixecarien el 155 i de no publicar els nomenaments dels consellers al Diari Oficial de la Generalitat. Rajoy insisteix que el govern proposat és inviable perquè no compleix la llei. Davant la insistència de Torra per demanar diàleg, el president de l’executiu central ha contestat: “Dialogar no consisteix a dir: dialoguem. Dialogar requereix voluntat de diàleg”. Rajoy assegura que les primeres decisions del president de la Generalitat dificulten el diàleg seriós.

La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, també s’hi ha pronunciat. Ha advertit Quim Torra que la seva estratègia “està abocada al fracàs” i li ha retret que posi Toni Comín al capdavant de la conselleria de Salut, perquè diu que és una les àrees més importants. També assegura que Torra posa els seus interessos davant de les necessitats dels ciutadans.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, també ha reaccionat respecte la voluntat de diàleg del President. Ha assegurat que ”qui prolonga l’article 155 és Quim Torra”. També ha estat contundent titllant de ”racista” al nou President de la Generalitat.